Presidentti Halonen WTO:n Public Forumissa

Maailman kauppajärjestö WTO:n suojissa järjestettiin 4.-5.10.2007 kaikkien aikojen seitsemäs kansalaisfoorumi, jonka teemana oli "Kuinka WTO voi auttaa valjastamaan globalisaation?"

Geneveen saapui runsaat 1700 osallistujaa eri puolilta maailmaa kansalaisjärjestöistä, parlamenteista, kansainvälisistä järjestöistä, yliopistoista, liike-elämästä ja tiedotusvälineistä. Yksi avajaistilaisuuden pääpuhujista oli tasavallan presidentti Tarja Halonen, joka oli samalla ensimmäinen WTO:ssa vieraillut Suomen valtionpäämies.

Presidentti Halosen lisäksi avajaistilaisuudessa puhuivat WTO:n pääjohtaja Pascal Lamy, Liberian uusi ulkoministeri Olubanke King-Akerele ja professori Kishore Mahbubani Singaporen kansallisesta yliopistosta.


Professori Kishore Mahbubani, presidentti Tarja Halonen, WTO:n pääjohtaja Pascal Lamy ja Liberian ulkoministeri Olubanke King-Akerele. Copyright©WTO

Presidentti Halonen argumentoi Dohan kauppaneuvottelu-
kierroksen loppuunsaattamisen puolesta. Hyvä ja oikeuden-
mukainen lopputulos tarjoaisi keinon globalisaation valjas-
tamiseen. Monenkeskinen, universaali sopimus olisi myös heikompien valtioiden kannalta parempi ratkaisu kuin kahdenväliset tai alueelliset järjestelyt. Halonen mainitsi Suomen esimerkkinä pienestä valtiosta, joka on mm. kansainvälisen kaupan ansiosta noussut Euroopan köyhimpien valtioiden joukosta maailman kilpailukykyisimpien maiden ryhmään. Suomelle multilateralismi on ollut hyödyksi ja on sitä edelleen.

Presidenttiä ilahdutti globalisaatiokeskustelun muuttuminen viime vuosina vastakkainasettelusta dialogiksi. Tästä on esimerkkinä Kansainvälisen työjärjestö ILO:n vuonna 2002 perustama Globalisaation sosiaalisen ulottuvuuden maailmankomissio, jonka puheenjohtajina toimivat Tansanian presidentti Benjamin Mkapa ja presidentti Halonen. Komission raportista Halonen nosti esille kolme edelleen ajankohtaista kysymystä: politiikkajohdonmukaisuuden kansallisella ja kansainvälisellä tasolla, työllisyyden ja ihmisarvoisen työn, sekä rajojen yli tapahtuvan muuttoliikkeen.

Valtava kaupan ja investointien kasvu on lisännyt taloudellista keskinäisriippuvuutta, mikä puolestaan edistää kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta. Kansainvälinen kauppajärjestelmä on laajentunut teollisuusmaiden klubista universaaliksi Maailman kauppajärjestöksi, jonka keskeinen haaste on hyödyttää kaikkia jäseniään, joista suurin osa on nyt kehitysmaita. Presidentti Halosen mukaan kaikilla mailla on oikeus kehittyä ja tähdätä kasvuun ja vaurauteen. Mikään maa ei voi ajatella, että sen ikuisena kilpailuetuna ovat köyhyys ja halpa työvoima.

Konkreettisena esimerkkinä WTO:n positiivisesta roolista kehityskysymyksissä Halonen mainitsi toiminnan Aid for Trade (kauppaa tukeva apu) -aloitteen voimakkaana puolestapuhujana.
WTO pyrkii omalta osaltaan mobilisoimaan tukea kehitysmaiden kauppa- ja tuotannolliselle kapasiteetille niiden kilpailukyvyn parantamiseksi, sekä luomaan otolliset olosuhteen kansallisille ja kansainvälisille investoinneille. Tässä sillä on Suomen tuki. Halosen mukaan Aid for Traden tulisi olla laaja-alaista tukea, joka ulottuu myös globaalien arvoketjujen alkupäässä oleviin pieniin tuottajiin.

Presidentti Halonen painotti, että ihmisen hyvinvoinnin ohella on huolehdittava luonnosta. Kauppa ja kestävä kehitys eivät ole ristiriidassa keskenään. Parempi kansainvälinen työnjako ja paremmin toimivat markkinat voivat edesauttaa kestävää kehitystä. Teollisuusmaiden tulisikin edistää ympäristöystävällisen teknologian saatavuutta.












Presidentti Halonen keskusteli Liberian ulkoministerin Olubanke King-Akerelen kanssa. Copyright©WTO

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

WTO Public Forum 2007(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

kauppa