Presidentti Halonen uudenvuodenpuheessaan: On aika katsoa tulevaisuuteen

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

”Hyvä maine maailmalla on globalisaatiossa oiva tavoite, mutta paljon tärkeämpää on, minkälaisena suomalaiset oman kotimaansa näkevät ja miten he haluavat sen kehittyvän. Nyt vaalivuonna jokainen voi vaikuttaa siihen tavallista enemmän”, tasavallan presidentti Tarja Halonen sanoi uudenvuodenpuheessaan lauantaina 1. tammikuuta 2011.

Suomi on hyvä maa elää, mutta kehitys on monessa suhteessa huolestuttava, presidentti sanoi. ”Suomalaisen ja pohjoismaisen yhteiskunnan vahvuus ja kansainvälisen menestymisen kulmakivi on ollut tasa-arvo. Oikeudenmukaisuus, vanhuksista huolehtiminen, köyhyyden ehkäiseminen ja demokratian toimivuus ovat suomalaisille edelleenkin tärkeitä arvoja vastikään tehdyn tutkimuksen mukaan.”

Presidentti totesi varoittaneensa jo monena vuotena suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan perustan rapautumisesta. ”Tuloerojen voimakas kasvu ja peruspalvelujen saatavuuden sekä toimeentulon ongelmat ovat olleet toistuvasti esillä uutisissa. Vanhusten arjessa eriarvoistuminen näkyy selvästi. Lapsiperheiden köyhyys on lisääntynyt. Nuorten työttömyys ja pätkätyöt murentavat heidän tulevaisuuden uskoaan. Samanaikaisesti monet vanhemmista työntekijöistä uupuvat työelämän kasvavissa paineissa.”

”Politiikka on valintojen tekemistä. Valinnat johtavat erilaisiin sosiaalisiin seurauksiin. Toivon, että näin vaalivuonna erityisesti näistä asioista käydään keskustelua”, presidentti Halonen sanoi.

Suvaitsemattomuus ei ratkaisu ongelmiin

Presidentti Halonen kiinnitti huomiota mielipiteiden jyrkentymiseen Suomessa ja muualla. Suvaitsemattomuus ei ole ratkaisu ongelmiin, hän sanoi. ”Euroopan unionissa jäsenmaat ovat integroituneet tiukasti. Siten kunkin maan harjoittamalla talouspolitiikalla tai hyvällä hallinnolla yhtä hyvin kuin rasismilla tai muilla ihmisoikeuksien loukkauksilla on vaikutusta sekä kyseisen maan omiin kansalaisiin että muihin jäsenmaihin ja niissä asuviin ihmisiin. ”

Puheessaan presidentti Halonen totesi myös, että tutkimuksen mukaan suuri enemmistö suomalaisista haluaa Suomen pysyvän sotilaallisesti liittoutumattomana. ”Saman kyselyn mukaan Suomen uskottavaan puolustukseen vaikuttavat kaikkein eniten hyvät suhteet naapurimaihimme. Jaan suomalaisten enemmistön käsityksen turvallisuuden perustekijöistä.”

”Olen tehnyt omalta osaltani parhaani hyvien ja aktiivisten yhteistyösuhteiden aikaansaamiseksi kaikkien naapureittemme kanssa. Voinkin vilpittömästi vakuuttaa suhteiden olevan erinomaisessa kunnossa.”

Naton rauhankumppanuus sopii presidentti Halosen mielestä turvallisuustarpeisiimme. Naton ja Euroopan unionin välistä yhteistyötä tulisi kuitenkin kehittää päällekkäisyyksien poistamiseksi ja tehokkuuden lisäämiseksi.

Presidentti Halonen kiinnitti huomiota siihen, että rauhanturvaajiemme määrä maailmalla on pienempi kuin moneen vuoteen. ”Nykyaikana on tärkeää ottaa sekä sodan että rauhan aikana koko yhteiskunta huomioon. Olen iloinen siitä, että naisten rooli on saanut kaikkialla kasvavaa huomiota, oli sitten kyse konfliktien ratkaisuista tai kestävän kehityksen aikaansaamisesta. Meillä on tässä suhteessa paljon annettavaa myös kansainvälisessä yhteistyössä.”