Pekka Plathan valittiin WMO:n hallintoneuvostoon järjestön yleiskokouksessa Genevessä

Kuutisensataa kansallisten meteorologian laitosten ja muun valtionhallinnon edustajaa kokoontui Genevessä 7.-25.5.2007 järjestettyyn Maailman ilmatieteen järjestön 15. yleiskokoukseen.

Kerran neljässä vuodessa järjestettävässä kokouksessa valitaan järjestön johto ja hallintoneuvoston jäsenet sekä tehdään järjestön tulevaisuuden kannalta keskeisiä päätöksiä mm. sen budjetista, strategiasta ja ohjelmista.

Tämänkertaisessa yleiskokouksessa Suomen ilon aiheena oli Ilmatieteen laitoksen pääjohtajan Pekka Plathanin valinta hallintoneuvoston jäseneksi. Plathan, joka toimi pohjoismaiden yhteisenä ehdokkaana, on WMO:n hallintoneuvoston ensimmäisen suomalaisedustaja kahteentoista vuoteen.


Pekka Plathan

WMO:n pääsihteeriksi nimitettiin jatkokaudelle nykyinen pääsihteeri ranskalaisen Michel Jarraud. Järjestön puheenjohtajana jatkaa edelleen venäläinen Alexander Bedritsky.

Yleiskokouksessa päivitettiin järjestön perusasiakirja vastaamaan paremmin WMO:n nykyistä toimenkuvaa. Lisäksi päätettiin järjestön strategiasta, jossa ilmastonmuutokseen ja luonnonkatastrofien ennaltaehkäisyyn liittyvä toiminta saa entistä keskeisemmän sijan. Jäsenmaiden kannalta keskeistä oli myös päätös lisätä järjestön avoimuutta esim. mitä tulee hallintoneuvoston istuntoihin ja asiakirjojen saatavuuteen.

Suurlähettiläs Vesa Himanen järjesti kokouksen yhteydessä 10.5. lounastilaisuuden, jossa käsiteltiin Suomen ja Afrikan maiden yhteistyötä meteorologian alalla. Suomi on tällä alalla johtavia kehitysyhteistyön rahoittajamaita ja aikoo myös
hallintoneuvostokaudellaan kiinnittää huomiota kestävän kehityksen tukemiseen WMO:n toiminnassa.





WMOn kutsuvieraat residenssissä

Ilmatieteen laitos/uutiset(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)