Kemikaaleja on kaikkialla, vaatteissa, ruuassa ja kosmetiikassa. Tästä syystä on pyrittävä minimoimaan terveyteen ja ympäristöön kohdistuvat riskit.  Tämä on osa myös Suomen kehitysyhteistyötä.

Genevessä järjestettiin viime viikolla 28.9-2.10.2015 neljäs kansainvälinen kemikaalien hallintaa ohjaavan strategian (Strategic Approach to International Chemicals Management, SAICM) ministerikonferenssi. Strategian tavoitteena on edistää kemikaalien kestävän hallinnan saavuttamista maailmanlaajuisesti vuoteen 2020 mennessä. SAICM pyrkii pureutumaan erityisesti uusiin tieteen tunnistamiin uhkiin, jotka tulevat usein kemikaalien käytön ennalta odottamattomina sivuvaikutuksina. 

Kansainvälisen kemikaalien hallintaa koskevan strategian osana Suomi on ollut aktiivisesti tukemassa kehitysmaiden kemikaalien hallintaa nopean toiminnan rahaston (Quick Start Programme, QSP) – kautta. Rahaston vaikutuksia on arvioitu hiljattain. Onnistuneisiin hankkeisiin lukeutuu esimerkiksi Sambian ympäristölainsäädännön muuttaminen siten, että se sisältää myös kemikaalien luokitus- ja merkintäjärjestelmän. Nepalissa tuetun hankkeen avulla on puolestaan vähennetty teollisuudessa työskentelevien naisten altistumista lyijypitoisuuksille. Hankkeen tuloksena Nepal on tänä vuonna ottanut käyttöön lyijymaalien käyttörajoituksiin liittyviä standardeja.

Lisätietoa konferenssista sekä jatkotyöstä: http://www.ym.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Uutiset/YKkonferenssi_patistaa_lisatoimiin_turva(35766)(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Katariina Vartiainen, kirjoittaja työskentelee kehityspolitiikan neuvonantajana ulkoasiainministeriön kehityspoliittisella osastolla