Naisten koulutus ja maaoikeudet avainasemassa kestävän rauhan rakentamisessa

Ministeri Elisabeth Rehn oli pääpuhujana Suomen 24.6. järjestämässä ihmisoikeusneuvoston sivutapahtumassa "Women and Natural Resources: Realizing Women's Peacebuilding Potential through Inclusive Natural Resource Management". Rehn korosti naisten koulutuksen ja tasa-arvoisten maaoikeuksien merkitystä kestävän rauhan aikaansaamisessa.

Useat konfliktit sisältävät elementtejä luonnonvaroja koskevista kiistoista. Naisilla on keskeinen rooli luonnonvarojen käytössä erityisesti konfliktien aikana ja niiden jälkeen. Tästä huolimatta vain murto-osa rauhansopimuksista käsittelee naisten erityistarpeita tai on seurausta neuvotteluista, joissa naiset ovat olleet mukana neuvottelupöydässä.

Ministeri Rehn korosti puheessaan naisten koulutuksen ja tasa-arvoisten maaoikeuksien merkitystä rauhanprosesseissa ja kestävän rauhan aikaansaamisessa. Maissa, joissa naisten oikeuksien kunnioittamisesta on huolehdittu rauhan aikana, on niiden toteutuminen varmempaa myös konfliktien ja rauhanrakennuksen aikana.

Tapahtuman tarkoituksena on edistää YK:n ympäristöohjelman (UNEP), YK:n kehitysohjelman (UNDP), YK:n tasa-arvojärjestön (UN Women) ja YK:n rauhanrakentamisen tukitoimiston (PBSO) vuonna 2013 julkaiseman raportin “Women and Natural Resources: Unlocking the Peacebuilding Potential” johtopäätöksiä ja niiden toimeenpanoa. Raportti esittelee erilaisia mahdollisuuksia naisten osallistumisen edistämiseksi, haavoittuvuuden vähentämiseksi sekä luonnonvarojen käyttö- ja omistajuusoikeuksien vahvistamiseksi.

Raportti on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: http://postconflict.unep.ch/publications/UNEP_UNWomen_PBSO_UNDP_gender_NRM_peacebuilding_report.pdf(Linkki toiselle web-sivustolle.)