Maailman talousfoorumin ( WEF) ensimmäinen Global Enabling Trade Report 2008

Suomi seitsemäntenä kaupan avoimuutta ja helppoutta mittaavassa indeksissä

Maailman talousfoorumi (World Economic Forum, WEF) julkaisi 18. kesäkuuta ensimmäisen "Global Enabling Trade" -raportin, joka mittaa ja analysoi tekijöitä, jotka edesauttavat tavaroiden liikkumista rajan yli ja kohti lopullista päämääräänsä. Raportti pyrkii tuomaan esille ne seikat, jotka edistävät tai estävät kauppaa tarkoituksenaan nostaa tietoisuutta kaupan merkityksestä kehitykselle ja tarjota päätöksentekijöille työkalu kaupan esteiden poistamiseksi.

Raportti on laadittu yhteistyössä useiden kansainvälisten järjestöjen ja logistiikkayritysten kanssa ja se kattaa 118 taloutta, jotka myös listataan paremmuusjärjestykseen. Tämä indeksi (Enabling Trade Index) on ensimmäinen lajiaan ja järjestyksessä kymmenen parasta taloutta ovat:

1. Hongkong
2. Singapore
3. Ruotsi
4. Norja
5. Kanada
6. Tanska
7. Suomi
8. Saksa
9. Sveitsi
10. Uusi-Seelanti.

Indeksin laadinnassa on huomioitu neljä osa-aluetta:

-markkinoillepääsy, jossa Suomi in 19. sijalla (tullit, ei-tarifääriset kaupan esteet, mukanaolo kansainvälisissä kauppasopimuksissa)
-rajahallinto mukaan lukien korruptio, jossa Suomi on nejännellä sijalla
-kuljetus- ja viestintäinfrastruktuuri, jossa Suomi on 18. sijalla (infran ja palvelujen saatavuus ja laatu, ICT:n käyttö)
-liiketoimintaympäristö, jossa Suomi on ykkösenä (sääntely, turvallisuus).



















The Global Enabling Trade Report 2008 on ladattavissa verkkosivulta http://www.weforum.org/getr08(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

kauppa