Libyan humanitaarinen tilanne kriittinen

YK:n humanitaarista apua koordinoiva OCHA, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM järjestivät maaliskuun alussa tiedostustilaisuuden Libyan humanitaarisesta tilanteesta. Väkivaltaisuudet ovat saaneet yli 140 000 ihmistä ylittämään rajan Tunisiaan ja Egyptiin. Pakolaisvirrat aiheuttavat ongelmia jo ennestään hankalassa sosiaalisessa ja taloudellisessa tilanteessa.

Turvallisuustilanne Libyassa on erittäin heikko. YK evakuoi kansainvälisen henkilökuntansa Tripolista 27. jo helmikuuta. Läntiseen Libyaan ei ole pääsyä, ja siksi kenelläkään ei ole varmaa tietoa siitä, millaisia humanitaarisia tarpeita alueella on. Kuolleita arvioidaan olevan satoja tai tuhansia. Humanitaarisen avun toimittaminen Länsi-Libyaan ei ole mahdollista.

Järjestöjen mukaan on ensisijaista, että ihmiset jotka pakenevat Libyasta, saavat kaiken tarvittavan avun. Ihmiset ovat kerääntyneet rajanylityspaikoille Länsi-Libyassa. Tietojen mukaan opposition hallinnassa olevassa maan itäosassa on suhteellisen rauhallista ja sinne on ollut mahdollista toimittaa humanitaarista apua.                    

Egyptiläiset viranomaiset Egyptin rajalla ovat auttaneet humanitaarisia järjestöjä henkilökunnan ja tavaroiden saamiseksi Libyaan. Suuri osa Libyassa työtä tekevistä järjestöistä on ollut egyptiläisiä kansalaisjärjestöjä, mutta myös Libyan Punaisen puolikuun kansalliset yhdistykset Bengasissa ovat auttaneet avun perille saamisessa.

Lääkärijärjestö Medecins Sans Frontieres ja maailman terveysjärjestö WHO ovat tuottaneet terveyspalveluja niitä tarvitseville. Terveystyöntekijät ovat kuitenkin huonosti varustautuneita suurimittaiseen hätätilanteeseen.

Kansainväliset organisaatiot valmistelevat alueellista vetoomusta Libyan humanitaariseen tilanteeseen vastaamiseksi. Punaisen ristin kansainvälinen komitea ICRC on julkistanut 6,4 miljoonan Sveitsin frangin apuvetoomuksen, IOM:n on tarkoitus julkistaa 11 miljoonan Yhdysvaltain dollarin vetoomus ja UNHCR:n 18 miljoonan dollarin vetoomus.

Pakolaisille kaikki mahdollinen tuki

IOM:n operaatioiden johtaja Mohammed Abdi Ker korosti tilanteen muuttuvan koko ajan, mutta hänen mukaansa tällä hetkellä yli 1 000 ihmistä ylittää Tunisian ja Libyan välisen rajan joka tunti. Monet rajan ylittävät ihmiset ovat Tunisian ja Egyptin kansalaisia, jotka ovat työskennelleet Libyassa. Libyassa työskenteli yhteensä yli 1,5 miljoonaa siirtotyöläistä ja jopa miljoona heistä oli egyptiläisiä.

Viimeisimpien tietojen mukaan tilanne rajoilla on kriittinen: 23 000 ihmistä on juuttunut Tunisian rajalle, 5 000–7 000 Egyptin rajalle ja 2 000 Nigerin rajalle.

IOM:n on tarkoitus tarjota pakoon lähteneille ihmisille mahdollisuus rekisteröityä, terveyspalveluja, suojaa, vettä ja ruokaa sekä konsulipalveluja ja kuljetus eteenpäin rajalta. Päähuolenaiheet raja-alueella oli muukalaisvastaisuus, läpikulkukeskuksien ruuhkautuminen, heikossa asemassa olevien ryhmien selviytyminen (muun muassa Saharan eteläpuolisesta Afrikasta kotoisin olevat), humanitaarisen avun perille pääsy sitä tarvitseville sekä riski salakuljetuksen ja ihmiskaupan lisääntymisestä.

UNHCR on huolissaan Libyassa olevien pakolaisten tilanteesta, sillä heidän oloistaan ei ollut mahdollista saada paljoakaan tietoa. Varsinkin Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta tulleet siirtolaiset olivat haavoittuvassa asemassa, sillä he olivat joutuneet muukalaisvihan kohteiksi, ja heidän on jopa syytetty olevan Gaddafin palkkasotureita.

UNHCR:n edustaja Janet Kim painotti, että Libyasta saapuville pakolaisille tulisi antaa pääsy maahan heidän taustastaan huolimatta ja Tunisiassa ja Libyassa nyt oleville egyptiläisille tulisi antaa kaikki mahdollinen tuki.

UNHCR vetosi maihin Egyptin ja Tunisian auttamiseksi, sillä ne tarvitsevat kaiken mahdollisen avun pakolaisvirroista selvitäkseen. UNHCR painottaa solidaarisuutta ja taakanjakoa Libyasta pakenevien ihmisten auttamiseksi.

Tilanne rajalla kireä

Tiedotustilaisuudessa UNHCR:n paikallisedustaja Tunisian rajalla kertoi tilanteesta puhelimen välityksellä. Hän kertoi tilanteen Tunisian rajalla olevan kriittinen. Hänen mukaansa apua ei voi tällä hetkellä antaa liikaa.

Edustaja totesi, ettei Tunisia pysty pärjäämään yksin pakolaisten suuren määrän kanssa, ja sanoi tilanteen olevan lähes kestämätön. Tunisian rajalla pakolaiset on asutettu paikallisen väestön keskuuteen, mutta myös rajalla sijaitseviin leireihin. UNHCR oli saanut lahjoituksina telttoja, ja niitä on pystytetty niin nopeasti kun on mahdollista, mutta kaikille pakolaisille ei ollut saatu järjestettyä suojaa. Siksi UNHCR:llä on suuri tarve saada peittoja ihmisille, jotka joutuvat yöpymään ulkosalla.

Lisäksi on ensisijaisen tärkeää pitää pakolaiset liikkeessä ja saada heille kuljetus pois rajalta, koska tilanne rajalla on hyvin kireä. UNHCR:n paikallisedustaja painotti, että paikallisten ihmisten täytyy saada nähdä pakolaisten jatkavan matkaansa eteenpäin rajalta, jotta suurempia levottomuuksia ei syntyisi. Paikallisedustaja myös painotti tarvetta lisärahoitukseen ja henkilökuntaan tilanteeseen vastaamiseksi.

ICRC on erittäin huolissaan varsinkin siviilien ampumisista ja hyökkäyksistä sairaanhoitohenkilökuntaa vastaan. ICRC oli tehnyt vetoomuksen Tripoliin ja maan länsiosaan pääsemiksi.

ICRC:n edustaja muistutti, että Libyan tilanteen hoidossa ja resurssien käytössä oli pidettävä mielessä myös Norsunluurannikon tilanteen mahdollinen eskaloituminen.

Maailman elintarvikejärjestö WFP:n edustaja kertoi järjestön aikovan käyttää 38 miljoonaa dollaria ruoka-avun tarjoamiseksi yli 500 000 henkilölle Libyassa ja sadalle tuhannelle Tunisiassa ja Egyptissä. Yhdysvaltojen mielestä suurimmat esteet humanitaarisen tilanteen hoidolle aiheuttaa tiedon ja paikallisten kumppanien puute.

UNHCR