Kilpailukyky edellyttää tasa-arvon ja monimuotoisuuden edistämistä

Työministeri Tarja Cronberg ILO:n työkonferenssissa Genevessä

- Nuorten ja ikääntyneiden työpanosta tulee pitää yhtä arvokkaina. Tuottavuus ja kasvava kilpailukyky edellyttävät tasa-arvon ja monimuotoisuuden edistämistä. Tasa-arvon edistämistä ei tule nähdä erillisenä asiana, vaan sen pitää ulottua kaikille yhteiskunnan tasoille, työministeri Tarja Cronberg totesi kansainvälisen työjärjestön ILO:n työkonferensissa Genevessä tänään 11. kesäkuuta.

- Globalisaatio ilmiönä ei ratkaise köyhyyttä ja epätasa-arvoa, mutta se tarjoaa mahdollisuuksia ohjata kehitystä kestävään suuntaan niin sosiaaliselta, taloudelliselta kuin ympäristönsuojelunkin kannalta. Suomen hallitus tukee voimakkaasti ILO:n ponnistuksia tässä työssä.

- Sosiaalinen epätasa-arvo ja syrjäytyminen ovat vakavia uhkia kestävälle kehitykselle. Suomen uusi, historiallisen naisvaltainen hallitus on omistautunut tekemään työtä tasa-arvon puolesta, Cronberg korosti.




Työministeri Gronberg aamupalaverissa Suomen pysyvässä edustustossa, Genevessä

- Erityisesti eurooppalaisilla työmarkkinoilla työtä tehdään yhä enemmän epätyypillisissä työsuhteissa. Suomessa määräaikaisten työsuhteiden ongelma koskee erityisesti nuoria, koulutettuja naisia. Yksi syy tähän on, että vanhemmuuden kustannukset jakautuvat lapsen äidin ja isän työnantajien kesken epätasaisesti.

- Määräaikaiset työsuhteet vaikuttavat usein negatiivisesti naisten
urakehitykseen ja tulotasoon. On myös riskinä, että syntyvyys laskee edelleen. Uusi hallitus aikoo parantaa määräaikaisissa työsuhteissa työskentelevien asemaa. Uudistukset perustuvat kolmikantaisen työryhmän ehdotuksiin, joka muun muassa esitti, että perusteettomien määräaikaisten työsuhteiden ketjuttamisesta tulisi rangaista.

Cronberg muistutti puheenvuorossaan myös väestön ikääntymisen mukanaan tuomista ongelmista.

- Suomessa työvoima ikääntyy nopeammin kuin muissa Euroopan maissa. Miljoona ihmistä jättää työelämän vuosina 2000-2015. Se vastaa lähes puolta tämänhetkisistä työllisistä. Kuitenkin samalla yli 50-vuotiaiden on yhävaikeampi työllistyä.

- Jotta talouskasvu jatkuu ja hyvinvointi lisääntyy, meidän tulee löytää keinoja kehittää työelämää niin, että ikääntyvät haluavat ja voivat työskennellä yhä pidempään. Suomen hallituksen uudessa politiikkaohjelmassa tavoitteena onkin kehittää työelämän laatua ja samalla pidentää ikääntyvien työuria.








ILO:n 96. työkonferenssi pidetään Genevessä 30.5.-15.6.2007. Työkonferenssissa käsitellään muun muassa ILO:n vuosien 2008-2009 ohjelmaa ja raportteja yleissopimusten ja suositusten soveltamisesta. Lisäksi käsitellään sitä, miten ILO voi tukea jäsenmaitaan globalisaation tuomissa ongelmissa. Työministeri Cronbergilla on työkonferenssin yhteydessä myös kahdenväliset keskustelut ILO:n
pääjohtajan Juan Somavian sekä Ruotsin, Tanskan, Portugalin, Tsekin, Slovenian, Liettuan ja Alankomaiden työministereiden kanssa. Lisäksi ministeri Cronberg osallistuu työkonferenssin yhteydessä Saksan järjestämään epäviralliseen työ-ja sosiaaliministerikokoukseen. Suomesta työministeri Cronbergin lisäksi työkonferenssissa vierailevat eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan
edustajat. ILOn työkonferenssissa vierailee myös USA:n työministeri Elaine L.Chao, joka saapuu sen jälkeen vierailulle Suomeen.

-----------
Lisätietoja:
Genevessä lisätietoja aiheesta antaa neuvotteleva virkamies Riitta Kangasharju, työministeriö, puhelinnumero 050 3960317
ja Helsingissä kansainvälisten asiain johtaja Sirkka Potila, työministeriö, puhelinnumero 010 60 48016






ILO (Kv työjärjestö)(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)