Kestävän kehityksen puolesta Genevessä

YK:n Euroopan talouskomission ECE:n Genevessä 28.–29. tammikuuta järjestämä kokous valmisteli Euroopan alueen panosta New Yorkissa ensi toukokuussa pidettävää YK:n kestävän kehityksen toimikunnan (CSD) 16. kokousta varten.


Suomen delegaation jäsenet työssään

Kehitys ei ole itsestään kestävää. Tarvitaan kokonaisvaltaista, pitkän aikavälin näkemystä, eri yhteiskunnan tahojen yhteistyötä sekä tietoisia päätöksiä ja valintoja. Mm. nämä tekijät nousivat esille Genevessä pidetyssä kolmannessa kestävän kehityksen alueellisessa foorumissa, johon osallistui parisataa hallitusten, kansainvälisten järjestöjen ja kansalaisyhteiskunnan edustajaa.

ECE:n pääsihteeri Marek Belka kiitti avauspuheessaan ECE:n ympäristö-, asuin- ja maankäyttöosaston päällikköä Kaj Bärlundia (Suomen ympäristöministeri 1987–1991) hänen merkittävästä panoksestaan kestävän kehityksen aluekokousprosessin hyväksi. Bärlund on vastannut ECE:n työstä kestävän kehityksen sitoumusten arvioimiseksi ja aluekokousten järjestämisestä siitä lähtien, kun Johannesburgin vuoden 2002 kestävän kehityksen huippukokous antoi alueellisille komissiolle tämän tehtävän. Myös edustusto kiittää Bärlundia lämpimästi erinomaisesta yhteistyöstä!

Tämänkertaisen foorumin puheenjohtajana toimi Moldovan ekologian ja luonnonvarojen ministeri Constantin Mihailescu. Teemoina käsiteltiin New Yorkin CSD-kokouksen agendan mukaisesti maataloutta, maaseudun kehitystä, maankäyttöön ja -oikeuksiin liittyviä kysymyksiä, kuivuutta, aavikoitumista ja erityisteemana Afrikkaa. Kaikkia näitä läpileikkaavina aiheina nousivat esille mm. ilmastonmuutos, energiakysymykset, vesi ja luonnon monimuotoisuus. Erityisesti ilmastonmuutosta korostettiin kaikkeen kehitykseen vaikuttavana tekijänä.

Kokouksen johtopäätöksenä oli, ettei Euroopan alue ole valitettavasti vielä täyttänyt kestävän kehityksen huippukokouksen sitoumuksiaan. Edistyminen on eri puolilla ECE-maita epätasaista ja sen arvioimisessa tulisikin huomioiden alueiden ja maiden erityispiirteet. Keskustelu tuotti kuitenkin arvokkaita näkemyksiä siitä, mitä edistyksen vauhdittamiseksi voidaan tehdä sekä alueellisesti että kansainvälisesti. Tiedonvaihtoa ja hyväksi havaittujen käytäntöjen jakamista päätettiin kannustaa myös foorumin ulkopuolella. Bärlund arvioi tämänkertaisen kokouksen menestyksekkääksi ja keskustelun aiempaa interaktiivisemmaksi, mikä osaltaan osoittaa, että alueellinen kokous koetaan edelleen hyödylliseksi.





Kestävän kehityksen kolmannen alueellisen foorumin Suomen delegaatioon kuuluivat Jyrki Nissilä (puheenjohtaja) ja Terhi Bunders ulkoasiainministeriöstä, Tita Korvenoja ympäristöministeriöstä ja Mervi Kultamaa Geneven pysyvästä edustustosta.

UNECE - United Nations Economic Commission for Europe(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)