Kansalaisuusilmoituksen määräaika päättyy 31.5.2008

Ulkomailla asuvilla entisillä suomen kansalaisilla ja heidän jälkeläisillään vielä mahdollisuus Suomen kansalaisuuteen.

Nykyinen kansalaisuuslaki tuli voimaan 1.6.2003. Siinä annettiin entiselle Suomen kansalaiselle mahdollisuus saada Suomen kansalaisuus takaisin ilmoituksesta, jos hän on menettänyt sen esimerkiksi saadessaan toisen valtion kansalaisuuden. Myös entisen ja nykyisen Suomen kansalaisen jälkeläinen voi saada Suomen kansalaisuuden ilmoituksesta, vaikka hänellä kansalaisuutta ei koskaan olisi ollut.

Ilmoitusmahdollisuus rajoitettiin viiteen vuoteen, joten ilmoitus on pantava vireille viimeistään 31.5.2008. Aikaa sen tekemiseen on jäljellä vähän yli vuosi.

”Nyt on korkea aika harkita kansalaisuusilmoituksen tekemistä. Ilmoituksen aikaraja on ehdoton ja sen jälkeen Suomen kansalaisuuden saaminen ulkomailla asuvalle entiselle Suomen kansalaiselle ja hänen jälkeläisilleen ei enää ole mahdollista”, muistuttaa johtaja Tiina Suominen Ulkomaalaisviraston kansalaisuusyksiköstä.

Suominen kehottaakin miettimään, mitä hyötyä tai haittaa Suomen kansalaisuudesta on: ”Vaikka siitä itselle ei hyötyä olisikaan, asiaa on hyvä miettiä myös alaikäisten lastensa kannalta. Näkyvä etu kansalaisuudesta on Suomen passin saaminen, mikä mahdollistaa vapaan liikkuvuuden EU:n alueella.”

Kansalaisuuteen sisältyy myös velvollisuuksia. ”Kansalaisuutta harkitsevan mieshenkilön kannattaa selvittää Suomen viranomaisilta, onko hänen on suoritettava asevelvollisuutensa Suomessa, vai voiko hän vapautua siitä”, painottaa Suominen.

Koska kansalaisuuslainsäädännöt ovat eri maissa erilaiset, on ilmoituksen tekemistä harkitsevien syytä selvittää myös se, onko Suomen kansalaisuuden saamisella vaikutusta nykyiseen kansalaisuuteen. Tämäkin voi viedä aikaa, joten kannattaa ryhtyä toimiin hyvissä ajoin ennen 31.5.2008.

Kansalaisuusilmoitus tehdään Ulkomaalaisvirastolle, mutta ulkomailla asuvat voivat laittaa sen vireille vain Suomen edustustossa. Sotaveteraaneja lukuun ottamatta ilmoitus on kaikille maksullinen.

Tähän mennessä yli 7500 entistä Suomen kansalaista ja heidän jälkeläistään on saanut Suomen kansalaisuuden.


Tiedote, 29.3.2007
Ulkomaalaisvirasto (UVI)

















www.kansalaisuus.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

www.uvi.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)