Kampanjointi turvaneuvostoon täydessä vauhdissa YK:n yleiskokousviikolla

Suomi hakee YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvaa jäsenyyttä vuosille 2013-2014. Kampanjointi on ollut parhaillaan meneillään olevan YK:n yleiskokouksen avajaisviikon aikana täydessä vauhdissa, kun sekä tasavallan presidentti Tarja Halonen että ulkoministeri Alexander Stubb ovat keskustelleet Suomen jäsenyystoiveista useiden valtioiden kanssa.

Presidentti Tarja Halonen ja ulkoministeri Alexander Stubb yhteisessä YK-viikon tiedotustilaisuudessa. Presidentti Tarja Halonen ja ulkoministeri Alexander Stubb yhteisessä YK-viikon tiedotustilaisuudessa.

Ulkoministeri Stubb on normaalien YK- ja EU-kokoustensa lisäksi neuvotellut Suomen turvaneuvostojäsenyydestä noin 25 kahdenvälisessä tapaamisessa eri valtioiden johtajien kanssa. Viikon aikana on myös solmittu uudet diplomaattisuhteet kahteen valtioon (Saint Lucia sekä Saint Kitts ja Nevis). Ministeri Stubbin mukaan on huomattavissa, että YK on kasvattanut merkitystään. Turvaneuvostojäsenyys antaisi Suomelle erinomaisen vaikutuskanavan kansainvälisen politiikan ydinkysymyksiin. Rohkaisevaa on, että presidentti Haloselle oli eräässä kahdenvälisessä tapaamisessa todettu, että Suomi ansaitsee paikan turvallisuusneuvostossa.

Ilmastonmuutos on ollut turvaneuvostokampanjan rinnalla yksi YK:n yleiskokouksen avajaisviikon keskeisistä teemoista. Presidentti Halosen mukaan nyt eletään kaikkein kovinta tilannetta, kun jäljellä ovat enää vaikeimmat kysymykset ennen joulukuista Kööpenhaminan huippukokousta. Nyt tarvitaan kaikkien maiden välistä yhteisymmärrystä ja luottamuksen vahvistamista, presidentti Halonen totesi viitaten lupauksiin ja niiden lunastamiseen.

Ulkoministeri Alexander Stubb ja Saint Lucian ulkoministeri Rufus George Bousquet allekirjoittivat yhteisen kommunikean, jolla luotiin diplomaattisuhteet maiden välille. Ulkoministeri Alexander Stubb ja Saint Lucian ulkoministeri Rufus George Bousquet allekirjoittivat yhteisen kommunikean, jolla luotiin diplomaattisuhteet maiden välille.

Presidentti Halonen piti Suomen puheen YK:n yleiskokoussalissa torstain ja perjantain välisenä yönä Suomen aikaa. Presidentti sai kesken puheensa spontaanit aplodit korostaessaan naisten aseman merkitystä ajankohtaisiin haasteisiin vastattaessa. Halonen peräänkuulutti avoimen vuoropuhelun merkitystä: ”Jos haluamme toimia tulevaisuuden kätilöinä emmekä menneisyyden vartijoina, on pyrittävä löytämään meitä yhdistäviä asioita erottavien asioiden sijaan.”
 

Formin.finland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Tasavallan presidentin puhe(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

YK