ILO:n 96. työkonferenssi Genevessä 30.5.-15.6.

Kansainvälisen työjärjestön ILO:n 96. työkonferenssi alkaa Genevessä huomenna 30. toukokuuta. Asialistalla on muun muassa globaaliraportti syrjinnän poistamisesta työmarkkinoilla.

Suomen virallisen puheenvuoron käyttää työministeri Tarja Cronberg 11. kesäkuuta. Konferenssi päättyy 15. kesäkuuta.

Työkonferenssissa käsitellään muun muassa ILO:n vuosien 2008-2009 ohjelmaa ja raportteja yleissopimusten ja suositusten soveltamisesta. Konferenssissa on tarkoitus hyväksyä yleissopimus ja suositus työstä kalastussektorilla sekä käydä yleiskeskustelu kestävän yritystoiminnan edistämisestä. Lisäksi käsitellään sitä, miten ILO voi tukea jäsenmaitaan globalisaation tuomissa ongelmissa.

Työministeri Cronbergin lisäksi työkonferenssissa vierailevat eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan edustajat.

Työkonferenssin erityisistunnossa keskustellaan globaaliraportista, jossa käsitellään tänä vuonna syrjinnän poistamista työmarkkinoilla. Vaikka syrjinnän ehkäisyssä on edistytty monilta osin, on syrjintä työelämässä saanut uusia muotoja. Kun syrjintä on aiemmin perustunut sukupuoleen, rotuun ja uskontoon, nykyisin sen syinä ovat yhä useammin ikä, seksuaalinen suuntautuminen ja työkyvyn heikkeneminen. Raportissa sukupuolten välisen tasa-arvon kehittämistä pidetään tärkeänä, sillä edelleen esimerkiksi EU-maissa miehet ansaitsevat samanarvoisesta työstä keskimäärin 15 prosenttia enemmän kuin naiset. Raportti on osa ILO:n työelämän perusperiaatteita ja -oikeuksia koskevaa seurantamekanismia.





Kestävää yritystoimintaa ja työtä kalastussektorilla edistetään

Kestävän yritystoiminnan edistäminen nähdään ILO:ssa keinona edistää
ihmisarvoista työtä (decent work) ja vähentää köyhyyttä. Hallitukset voivat edistää kestävää yrittäjyyttä ylläpitämällä taloudellista vakautta ja takaamalla, että poliittinen päätöksenteko on läpinäkyvää ja ennustettavaa. Työmarkkinaosapuolten rooli nähdään kaikilla tasoilla tärkeänä. Kestävässä yritystoiminnassa on otettava huomioon ympäristönsuojelu, tasa-arvon edistäminen ja syrjäytymisen ehkäisy. Konferenssissa keskustellaan, miten ILO voi tukea sellaista politiikkaa, joka kestävää yritystoimintaa kehittämällä edistää ihmisarvoista työtä.

Konferenssissa on tarkoitus hyväksyä yleissopimus ja suositus työstä
kalastussektorilla. Sopimuksessa sovitaan vähimmäisvaatimuksista
kalastusaluksella työskentelyssä, palveluiden tasosta, majoituksesta ja ruuasta sekä terveydenhoidosta, turvallisuudesta ja sosiaaliturvasta. Jos sopimus hyväksytään, Suomen tulee muuttaa merenkulkua koskevaa lainsäädäntöään esimerkiksi merimiehen kotimatkaoikeuden osalta.

Osa maista pitää kalastussektorin yleissopimuksen määräyksiä liian
yksityiskohtaisina ja uskoo sopimuksen hankaloittavan säännösten kansallista voimaan saattamista. Säännöksiin on vaadittu enemmän joustavuutta. Suomen osalta sopimuksen määräykset eivät aiheuta suuria muutoksia. Kansallisten erityispiirteiden huomioiminen on myös mahdollista.









Jäsenmaille tukea globalisaation ongelmissa

Kansainvälistä työjärjestöä on tarkoitus uudistaa siten, että se voi puuttua nykyistä paremmin globalisaation tuomiin ongelmiin. Globalisaation hyödyt eivät nyt jakaudu tasaisesti eikä ILO:n kaikilla jäsenmailla ole riittäviä mahdollisuuksia torjua globalisaation haittoja tai hyödyntää sen tarjoamia
mahdollisuuksia. Konferenssissa pyritään tuottamaan arvovaltainen asiakirja, joka edistää sellaista kansallista politiikkaa, jossa ihmisarvoinen työ ja kestävä kehitys työelämässä ovat mahdollisia.

Työkonferenssissa tarkastellaan myös, miten jäsenmaat soveltavat ILO:n
yleissopimuksia. Suomi saa kiitosta yleissopimusten soveltamista selvittäneessä raportissa muun muassa siitä, että se on tasoittanut sukupuolten välisiä palkkaeroja, puuttunut työmarkkinoilla tapahtuvaan syrjintään ja kehittänyt työsuojelua.

------------
Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Riitta Kangasharju, työministeriö, puhelinnumero 010 6048949, 050 396 0317
kansainvälisten asiain johtaja Sirkka Potila, työministeriö, puhelinnumero 01060 48016, 040 548 6384










Työministeriö / tiedotteet(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Globaaliraporttia koskeva englanninkielinen tiedote(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)