Ihmisoikeustoimikunnan istunto alkoi - Suomi painotti yleispuheenvuorossaan globalisaatiota ja naisten oikeuksia

Genevessä alkoi 15.3.2004 YK:n ihmisoikeustoimikunnan istunto. Ihmisoikeustoimikunta on maailmanjärjestön tärkein ihmisoikeuksia käsittelevä ja normistoa luova elin. Sen istunto kestää kuusi viikkoa.

Tänä aikana toimikunta käsittelee suuren määrän temaattisia ja maakohtaisia aloitteita ihmisoikeuksien edistämiseksi.

Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja piti Suomen yleispuheenvuoron ihmisoikeustoimikunna korkean tason segmentissä 17.3. Puheessa todettiin, että globalisaation hyödyt tulee jakaa tasaisesti. Usein heikoimmassa asemassa olevat kärsivät ja naisten oikeudet ovat monessa tapauksessa suhteellisesti eniten uhattuna, Tuomioja totesi.

Ulkoministeri Tuomioja viittasi ILO:n globalisaation maailmankomission raporttiin, jossa tasavallan presidentti Tarja Halonen toimi toisena puheenjohtajana, sekä Suomen aloitteesta syntyneeseen Helsinki-prosessiin. Nämä ovat esimerkkejä siitä, että vaikeitakin asioita voidaan avoimella dialogilla käsitellä, hän totesi.

Ulkoministeri Tuomioja painotti mm. toimintakyvyttömien valtioiden, vähemmistöjen syrjäytymisen ja lasten oikeuksien loukkauksien vaarantavan yhteiskuntien turvallisuutta ja vakautta. Usein pienaseiden saatavuus on tilannetta pahentava tekijä ja ministeri Tuomioja totesi Suomen tukevan kansainvälisten asevientiä koskevien periaatteiden aikaansaamista.





Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ei koskaan tule suvaita vaan se tulee lainsäädännössä ja käytännössä selkeästi kieltää, ministeri Tuomioja painotti. Esimerkiksi kunniamurhat, perheväkivalta ja tyttöjen sukuelinten silpominen uhkaavat yhä aivan liian monien naisten ja tyttöjen oikeuksien toteutumista. Ihmiskauppa on kasvava ongelma eri puolilla maailmaa, myös Suomen lähialueilla, ja voimakkaampia toimia tarvitaan eri tasoilla, hän sanoi.

Työn oikeudenmukaisemman globalisaation puolesta tulee alkaa perusasioista. Oikeusvaltio, hyvä hallinto ja avoimuus ovat avainasemassa. Ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneet tulee saattaa vastuuseen teoistaan. Ministeri Tuomioja painotti että kansainvälinen rikostuomioistuin on nyt aloittanut toimntansa, ja on tärkeä osa rankaisemattomuuden vastustamista. Pääasiallinen vastuu ihmisoikeuksien toteuttamisesta on kuitenkin valtioilla.

Suomi osallistuu ihmisoikeustoimikunnan istuntoon suurella valtuuskunnalla, jossa on myös kansalaisjärjestöjen edustajia. Suomi esittää toimikunnassa pohjoismaisen päätöslauselman yleissopimusten tilasta ja yhdessä Saksan kanssa päätöslauselman oikeudesta riittävään asumistasoon. Suomi osallistuu EU:n nimissä pidettäviin lukuisiin puheenvuoroihin ja EU:n päätöslauselmiin eräistä maatilanteista, kuolemanrangaistuksesta ja uskonnollisesta suvaitsemattomuudesta. Suomi aikoo pitää kansallisen puheen vähemmistöjen oikeuksista. Suomen valtuuskuntaa johtaa suurlähettiläs Vesa Himanen.