Humanitaarisessa avussa siirryttiin monivuotisiin rahoitussopimuksiin            

Suomi parantaa humanitaarisen avun rahoituksen ennustettavuutta monivuotisilla rahoitussopimuksilla YK:n pakolaisasiain päävaltuutetun toimisto UNHCR:n, YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimisto OCHAn sekä katastrofien riskien vähentämiseen keskittyvän ISDR:n kanssa. 

Suurlähettiläs Hannu Himanen ja yksikön päällikkö Panos Moumtzis UNHCR:ltä allekirjoittivat nelivuotisen rahoitussopimuksen Genevessä 4.3.2011 Suomen ja UNHCR:n välinen yhteistyö on tiivistä ja hyvää, suurlähettiläs Hannu Himanen ja yksikön päällikkö Panos Moumtzis totesivat.

Humanitaarisen avun tarkoituksena pelastaa elämää, lievittää kärsimystä sekä säilyttää ihmisarvo luonnonkatastrofien ja konfliktien aiheuttamissa kriiseissä. Apu on puolueetonta ja riippumatonta, ja se perustuu tarpeisiin. Humanitaariseen toimintaan liittyy kuitenkin myös tarpeita, jotka toistuvat vuodesta toiseen tai joita riittävän humanitaarisen avustuskyvyn ylläpitäminen edellyttää – myös humanitaarinen apu edellyttää ennustettavuutta. 

Suurlähettiläs Hannu Himanen allekirjoitti kolme- ja nelivuotiset rahoitussopimukset järjestöjen kanssa Genevessä helmi-maaliskuussa, jonka jälkeen päästään ensimmäisen vuoden maksatuksiin. Monivuotisuus koskee Suomen antamaa ydinrahoitusta järjestöille. Maa- ja aluekohtaisista kohdennuksista päätetään edelleen tarveperustaisesti vuosittain.

UNHCR suurin vastaanottaja

Monivuotisten rahoitussopimusten yhteisarvo on 42,6 miljoonaa euroa.

Suurin yksittäinen vastaanottaja on UNHCR, jolle kohdennetaan korvamerkitsemättömänä tukena 7 miljoonaa euroa vuodessa. Kaikkiaan Suomen tuki UNHCRlle on ollut noin 16 miljoonaa euroa vuodessa. Nelivuotisen sopimuksen allekirjoittivat suurlähettiläs Hannu Himanen ja UNHCR:n avunantajayksikön päällikkö Panos Moumtzis Genevessä 4. maaliskuuta 2011.

 OCHAn kanssa tehty sopimus allekirjoitettiin maanantaina 7. maaliskuuta korkealla tasolla, kun paikalla oli Genevessä käymässä ollut YK:n hätäapukoordinaattori, alipääsihteeri Valerie Amos. Juuri ennen allekirjoitusta hän kävi Tunisian pakolaistilannetta koskeneita tiiviitä neuvotteluja YK:n pakolaispäävaltuutetun Antonio Guterresin ja siirtolaisuusjärjestö IOM:n pääjohtajan William Swingin kanssa. Amos oli edellisiltana palannut Tunisian ja Libyan rajalta. 

Hän kiitti Suomen panosta OCHAn tukijana ja oli silminnähden tyytyväinen, kun OCHA nyt pääsi nelivuotiseen rahoitusjärjestelyyn Suomen kanssa. OCHA nosti Suomen monivuotisen sopimuksen esille myös viikoittaisessa mediatilaisuudessaan Genevessä rohkaisten muitakin rahoittajia monivuotisiin sitoumuksiin avun ennustettavuuden parantamiseksi. 

Sopimus ISDR:n kanssa allekirjoitettiin 17. helmikuuta 2011.

Varojen käyttöä seurataan tarkkaan

Pitkäaikaiset sitoumukset ja kasvava rahoitus edellyttävät aiempaakin tiiviimpää varojen käytön seurantaa ja valvontaa niin rahoittajilta kuin järjestöiltä. Huomiota kiinnitetään entistä enemmän paitsi vastuuseen rahoittajia kohtaan myös hyödynsaajan näkökulmaan, avun vaikuttavuuteen. Järjestöt pyrkivät kehittämään aiempaa parempia seuranta- ja raportointimenetelmiä sekä mittareita tulosperustaisen hallinnon tueksi. 

Suomi on arvostettu ja luotettava humanitaarisen avun rahoittaja ja kumppani. Järjestöt kiittävät Suomea myös nopeasta päätöksenteosta kriisitilanteissa, mikä mahdollistaa avun nopean saamisen sitä tarvitseville. 

 

UNHCR