Geneven pysyvän edustuston kesän harjoittelijat Mariette, Sofia ja Topias kertovat kokemuksistaan kolmen kuukauden korkeakouluharjoittelusta. Valtiotieteen opiskelija Mariette työskenteli edustuston terveys- ja ihmisoikeussektoreilla, kauppatieteen opiskelija Sofia maailmankauppasektorilla ja maantieteen opiskelija Topias humanitaarisella sektorilla. Heidän työtehtäviinsä kuului kokousten ja neuvotteluiden seuraaminen kunkin sektorin kansainvälisissä järjestöissä Genevessä ja kokouksista raportointi Helsinkiin.

Korkeakouluharjoittelun sanotaan olevan ensisijaisesti näköalapaikka erilaisten opintojen jälkeisten uravaihtoehtojen tutkimiseen. Sitä se onkin, mutta ainakin meidän tapauksessamme korkeakouluharjoittelu oli mullistavaa aikaa monilla muillakin tavoilla. Kukaan meistä tuskin koskaan unohtaa sitä alkukesäistä päivää, jolloin saimme uunituoreet YK-kulkuluvat käsiimme. Harvoin elämässä on niin voimakas tunne siitä, että villeimmätkin unelmat voivat todella toteutua.

Monesti harjoittelun aikana hämmästelimme sitä, kuinka vaikeaa erilaisten intressien yhteensovittaminen yli sadan valtion välillä voikaan käytännössä olla. Yliopiston penkeillä oppimamme asiat saivat ainakin viisikymmentä harmaan sävyä kuunnellessamme kokouksissa valtioiden erilaisia käsityksiä, huolia ja toiveita kaikkia koskettavista ongelmista. Neuvottelut kuitenkin muistuttivat, että vaikkei sitovia lopputuloksia saataisikaan, on maailma todella paljon pienempi, jos lähes kaikki maailman valtiot voivat edes keskustella globaaleista haasteista saman pöydän ääressä. Oli tunnelma kokouksissa mikä tahansa, oli niitä kunnia istua seuraamassa Suomen lipun takana.

Työtehtäviemme myötä pääsimme tapaamaan todellisia esikuvia, jotka ovat tehneet elämäntyönsä rauhan ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Lisäksi harjoittelumme sisälsivät useita kohokohtia. Mariette osallistui muun muassa vuosittain järjestettävään WHO:n yleiskokoukseen, kolme viikkoa kestävään ihmisoikeusneuvoston 29. istuntoon sekä Suomelle olennaiseen alkuperäiskansojen oikeuksien asiantuntijamekanismin (EMRIP) istuntoon. Sofian harjoittelun ajalle osui sekä Suomelle kansallisesti tärkeän WTO:n alaisen informaatioteknologiasopimuksen läpimurto että Kazakstanin WTO-liittyminen, jossa Suomi on ollut koko 20-vuotisten liittymisneuvotteluiden ajan tärkeässä roolissa liittymistyöryhmän puheenjohtajana. Topias taas pääsi harjoittelunsa aikana osallistumaan joka toinen vuosi Genevessä järjestettävään YK:n talous- ja sosiaalineuvosto ECOSOC:iin sekä YK:n pakolaistoimisto UNHCR:n ja Suomen kahdenvälisiin neuvotteluihin.

Kansainvälisessä harjoittelussa myös ihmissuhteet ja hauskanpito ovat tärkeässä roolissa. Pääsimme verkostoitumaan kanssamme samoista aiheista kiinnostuneiden muiden maiden harjoittelijoiden ja diplomaattien kanssa. Meillä oli kunnia tutustua koko Suomen edustuston väkeen ja oppia heiltä töiden lisäksi elämästä yleisemminkin. Saimme myös toisistamme toivottavasti elinikäiset ystävät. Yhteistyömme meni jopa niin syvälliselle tasolle, että Mariette ja Sofia onnistuivat päivä toisensa jälkeen täysin toisistaan tietämättä pukeutumaan töihin samanlaisiin vaatteisiin! 

Kesä sisälsi uskomattoman hauskoja hetkiä myös lukuisten viikonloppureissujemme, Genevessä järjestettyjen kesätapahtumien ja kansainvälisten harjoittelijatapahtumien muodossa. Puhelimen muisti on täynnä kuvia, joita kaikkia koristaa korvasta korvaan ulottuva hymy.

Sanat eivät riitä kuvaamaan kaikkia niitä hetkiä, joita pääsimme Geneven edustuston harjoittelijoina kokemaan. Haluamme osoittaa kiitoksen sanat ulkoministeriölle tästä ikimuistoisesta mahdollisuudesta. Olipahan todella mahtava kesä.