Dohan kauppaneuvottelukierroksen puolivälin tarkastelu lähestyy

Qatarissa, Dohassa marraskuussa 2001 pidetyssä WTO:n ministerikokouksessa aloitettu Dohan kauppaneuvottelukierros (Doha Development Agenda, DDA) lähestyy ajallisesti puoliväliään. Neuvottelukierros on sovittu päätettäväksi vuoden 2004 lopussa.

Edistyminen neuvotteluissa on toistaiseksi ollut vaatimatonta Useita neuvottelujen määräaikoja on ylitetty ilman suuria tuloksia: TRIPS (Trade Related Aspects of Intellectual Property Rights) ja kansanterveys (lääkkeiden saatavuus) sekä kehitysmaiden erityiskohtelua koskevien sääntöjen selkiinnyttäminen (SDT) vuodenvaihteessa ja uudelleen helmikuussa, maatalous maaliskuussa, implementaatio kuluvan vuoden keväällä, teollisuustuotteiden markkinoillepääsyehdot ja riitojenratkaisusopimuksen parantaminen (DSU) toukokuun lopussa.

Meksikon Cancunissa 10.-14.9.2003 pidettävä WTO:n 5. ministerikokous on neuvottelukierroksen tärkeä välitarkastelu, jossa ministerit antavat poliittista ohjausta neuvotteluille. Cancunin kokouksen valmistelut ovat käynnistyneet WTOn pääjohtaja Supachain ja yleisneuvoston puheenjohtajan Peres de Castillon johdolla Genevessä. Hidas edistyminen neuvotteluissa ei sinänsä ole yllättävää, mutta se lisää Cancunin ministerikokoukseen kohdistuvia odotuksia. Hallitusten edustajien lisäksi Cancunin ministerikokoukseen odotetaan runsaasti kansalaisjärjestöjen edustajia.

Cancunin ministerikokous(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

kauppa