Darfurin rauhasta neuvotellaan Libyassa lokakuussa

Darfurin uudet rauhanneuvottelut alkavat Libyassa lokakuussa, kertoi Darfurista juuri palannut kansanedustaja, YK:n neuvonantaja Pekka Haavisto tiedotustilaisuudessaan ulkoministeriössä 11. syyskuuta.

Neuvottelujen alkamisesta sovittiin YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin Sudanin-vierailun aikana.

Kansanedustaja Pekka Haavisto, joka oli 2005-2007 EU:n Sudan-erityisedustajana, on toukokuusta 2007 saakka toiminut YK:n neuvonantajana Darfurin kriisissä. Hän on juuri palannut Darfurista, jossa kävi keskusteluja eri sissiryhmien kanssa muun muassa Umraissa ja Haskanitassa. Haaviston työtehtävä YK:ssa päättyy eduskunnan syysistuntokauden alkaessa. Haavisto on tänään 11. syyskuuta eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kuultavana Sudanin tilanteesta.

YK:n pääsihteerin Ban Ki-moon palasi viikon mittaiselta vierailultaan Sudaniin, Tshadiin ja Libyaan sunnuntaina 9. syyskuuta. Vierailun aikana pääsihteeri tapasi muun muassa Sudanin presidentin Omar Hassan al-Bashirin sekä pakolaisryhmien edustajia Darfurissa.

Ban Ki-moonin Sudanin-vierailun aikana sovittiin, että uudet Darfurin rauhanneuvottelut YK:n ja Afrikan unionin johdolla alkavat Libyassa 27. lokakuuta. Edellinen Darfurin rauhansopimus solmittiin Nigeriassa, Abujassa toukokuussa 2006, mutta sen allekirjoitti vain osa taistelevista ryhmistä, eikä se ole lopettanut väkivaltaisuuksia Darfurissa.

YK ja Afrikan unioni kokosivat elokuussa 2007 Tansanian Arushaan seitsemän eri sissiliikkeen johtajat sopimaan yhteisistä tavoitteista uusia rauhanneuvotteluja varten. Uusien neuvottelujen asialistalle ovat nousemassa muun muassa vallan ja hyvinvoinnin jakaminen, turvallisuus, maaoikeudet sekä humanitaariset kysymykset.

Pääsihteeri Ban Ki-moonin vierailun aikana Sudanin hallitus ilmoitti, että sissiryhmä SLM:n humanitaarinen koordinaattori Suleiman Jamous vapautetaan ja hän voi poistua maasta. Jamouksen vapauttaminen on ollut sissiryhmien ehtona uusiin rauhanneuvotteluihin osallistumiseksi.

Etelä-Sudanin varapresidentti, SPLM:ää edustava Riek Machar on parhaillaan Pariisissa keskustelemassa SLM:n puheenjohtajan Abdul Wahidin kanssa, jotta Abdul Wahid osallistuisi tuleviin neuvotteluihin Libyassa. Abdul Wahid on ainoa sissijohtaja, joka on kieltäytynyt uudesta neuvottelukierroksesta.

Darfurin konfliktissa on kansainvälisten arvioiden mukaan jopa 200 000 kuolonuhria, ja arviolta 2,5 miljoonaa ihmistä on ajettu pakolaisuuteen. Pakolaisleirejä on syntynyt myös Tshadin ja Keski-Afrikan tasavallan puolelle. Pakolaisten auttamiseksi on käynnissä YK:n historian suurin humanitaarinen operaatio.

Afrikan unionin joukot ovat olleet Darfurissa vuodesta 2004 valvomassa tulitaukosopimusta. YK:n turvallisuusneuvosto teki 31. heinäkuuta 2007 päätöksen yhteensä 26 000 hengen yhteisen YK:n ja AU:n hybridijoukon lähettämisestä Darfuriin. Tähän YK:n historian suurimpaan rauhanturvaoperaatioon osallistuu 20 000 sotilasta ja 6000 poliisia. Operaatioon odotetaan osallistujia jopa 90 eri maasta. Samaan aikaan käydään keskusteluja EU:n vetämän 3000 hengen vahvuisen rauhanturvaoperaation käynnistämisestä Tshadissa.

Darfurissa levottomuudet ovat jatkuneet viime päiviin saakka. Darfurilaisia sissiryhmiä osallistui hyökkäykseen Wat Bandassa, naapurimaakunnassa Kordofanissa elokuun lopulla. Afrikan unioni ja YK tuomitsivat tämän hyökkäyksen. Viime päivinä Sudanin hallituksen joukot ovat iskeneet sissejä vastaan Haskanitassa, Darfurissa. Vuonna 2004 solmittu ja Darfurin rauhansopimuksessa 2006 vahvistettu tulitauko Sudanin hallituksen ja sissiryhmien välillä ei ole kestänyt.

Lisätietoja: ulkoasiainsihteeri Claus Jerker Lindroos, Itä- ja Länsi-Afrikan yksikkö, puh. 09 1605 6292, 040 731 3685, kansanedustaja Pekka Haavisto, puh. 050 512 1829, sähköposti: [email protected], Haaviston avustaja Otto Bruun, puh. 040 549 1023, sähköposti: [email protected]

Uutinen 11.9.2007
Formin.Finland






















Fomin.Finland(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)