CERNin pääjohtajalle korkea suomalainen kunniamerkki

Tasavallan presidentti on myöntänyt Euroopan ydintutkimusjärjestö CERNin pääjohtajalle Robert Aymarille Suomen Leijonan Ritarikunnan
I luokan komentajanmerkin. Suomen Geneven-edustuston päällikkö, suurlähettiläs Hannu Himanen luovutti kunniamerkin Aymarille
9. joulukuuta Genevessä järjestetyssä tilaisuudessa.

CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) on Genevessä sijaitseva aineen perusrakenteen ja alkeishiukkasten ja niiden vuorovaikutusten tutkimukseen keskittyvä 20 Euroopan maan yhteinen tutkimuskeskus. Suomi on ollut CERNin jäsen vuodesta 1991.  

Suurlähettiläs Hannu Himanen ja CERNin pääjohtaja Robert Aymar Suurlähettiläs Hannu Himanen ja pääjohtaja Robert Aymar residenssissä järjestetyssä cocktail-tilaisuudessa.

Pääjohtaja Aymar on jäämässä eläkkeelle vuodenvaihteessa. Hänen pääjohtajakautenaan (2004–2008) CERNin mittava ja teknisesti haasteellinen hiukkaskiihdytin (Large Hadron Collider, LHC) on valmistunut. Kiihdytin on lajissaan maailman suurin.

Samanaikaisesti on Suomen CERN-toiminta monipuolistunut ja saavuttanut erinomaisia tuloksia sekä tutkimuslaiterakennuksessa että Suomen teollisuuden laitetoimituksissa. CERNissä on myös käynnistetty ainutlaatuinen ja paljon julkisuutta saavuttanut laajamittainen suomalaisille lukiolaisille suunnattu koulutustoiminta. Sen rinnalla suomalaisille opettajille on järjestetty CERNissä täydennyskoulutusta.

Suomen yhteistyöstä CERNin kanssa vastaa Kumpulan tiedekampuksella toimiva Fysiikan tutkimuslaitos (Helsinki Institute of Physics, HIP), joka on Helsingin yliopiston, Teknillisen korkeakoulun, Jyväskylän yliopiston, Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston yhteinen laitos. Suomen ja CERNin välisestä teollisuusyhteistyöstä huolehtii Finpro.