CERNin juhlapäivä

Kamerat räiskyvät, kun komeasta autojonosta purkautuvat kansainväliset vieraat suuntaavat kohti vastaanottokomiteaa.

Kysymyksessä ei ole vuosittainen Oscar-gaala, vaan Euroopan ydinfysiikan tutkimusjärjestön CERNin jättiläishankkeen, LHC:nä tunnetun maailman suurimman hiukkaskiihdyttimen avajaistilaisuus.

Juhlagaala järjestettiin 21. lokakuuta CERNin omissa tiloissa runsas 10 kilometriä Geneven keskustasta. Pelkistetyt varastohallit oli taiottu upeiksi näyttely- ja seremoniatiloiksi. Vieraat johdatettiin ensin tilaisuutta varten pystytettyyn LHC-näyttelyyn, jossa henkilökunta kertoi hankkeen yksityiskohdista ja vaiheista. Tilaisuus kulminoitui juhlapuheisiin, jossa CERNin johto ja korkean tason vieraat käsittelivät hankkeen merkitystä. Delegaatioiden päälliköiden allekirjoitukset muistolaattaan heijastettiin valkokankaalle osoituksena hankkeen kansainvälisestä ja kansoja yhdistävästä luonteesta. Gaala huipentui taianomaisissa tunnelmissa ranskankielisen Sveitsin sinfoniaorkesterin (Orchestre de la Suisse romande) Origins-konserttiin, jossa Philip Glassin musiikkiteos oli kuvitettu valokuvaaja Frans Lansingin upeilla luontokuvilla.


Suomen delegaatio vierailulla LHC-koeasemalla. Copyright©CERN

Kutsu tilaisuuteen oli osoitettu CERNin jäsenvaltioiden valtion päämiehille. Paikalla olivat lopulta Sveitsin liittopresidentti, Ranskan pääministeri ja lukuisa joukko opetus- ja tiedeasioista vastaavia ministereitä. Suomen valtuuskuntaa johti VNK:n alivaltiosihteeri Esko Hamilo.

CERNin pääjohtaja Robert Aymar viittasi juhlapuheessaan tilaisuuden merkitsevän uutta aikakautta tieteellisten keksintöjen historiassa. Suuri hadronitörmäytin (large hydron collider, LHC) on suurin ja kaikkein monitahoisin tieteellinen laitteisto maailmassa. Sen suunnittelu ja rakentaminen on kestänyt yhteensä parisenkymmentä vuotta.

Kiihdytin on sijoitettu 27 kilometrin mittaiseen ympyrän muotoiseen tunneliin, joka sijaitsee maan alla Sveitsin ja Ranskan maaperässä. Tunneliin sijoitetussa valtavassa koelaitteistossa kiihdytetään valon nopeuteen ja törmäytetään protoneja, pienen pieniä atomien sisältä löytyviä hiukkasia. Törmäysten ansiosta saadaan mutkikkailla mittausmenetelmillä esiin vielä pienempiä hiukkasia, jotka auttavat osaltaan selittämään maailmankaikkeuden syntyä ja sen vaikeimpia salaisuuksia: mitä on aine, mitä on pimeä aine, mistä painovoima johtuu. Kuten Kolumbuksen löytöretket, LHC pohjautuu tieteen uskoon pyrkiä eteenpäin ja löytää uutta.




Copyright©CERN

Suomi on antanut mittavan panoksen LHC:n rakentamiseen CERNin suomalaisen henkilökunnan ja tiedeyhteisön henkilötyövuosien ja teollisuutemme toimitusten kautta. Suomen LHC-delegaatiolle järjestetyn kansallisen vierailun yhteydessä Suomen valtuuskunta sai kuulla, että Suomi on isäntämaiden Sveitsin ja Ranskan jälkeen kolmanneksi suurin nettohyötyjä. Suomen teollisuuden saamien tilausten arvo ylittää jäsenmaksun määrän melkein kaksinkertaisena.

Vähintään yhtä merkittävää on kuitenkin se tieteellinen hyöty, jota sekä CERN että Suomi saavat yhteistoiminnasta. Tutkijakoulutuksen lisäksi järjestetään muun muassa lukiolaisleiritoimintaa. Suomen ja CERNin välisestä yhteistyöstä vastaa Fysiikan tutkimuslaitos, jolla on sivutoimisto järjestön tiloissa. Geneven pysyvä edustusto toimii yhteistyössä Fysiikan tutkimuslaitoksen ja CERNin suomalaisen henkilökunnan kanssa muun muassa korkean tason vierailujen järjestämisessä.

CERNin gaalatilaisuus jatkui maailmankuulun italialaisen kokin loihtimalla "molekyyligastronomisella" vastaanotolla ja myöhemmin henkilökunnan juhlilla. Kotiin suunnistavat juhlavieraat jäivät odottamaan LHC-hankkeen elämän salaisuuksia mahdollisesti vielä avartavia löytöjä.

Pysyvä edustusto kiittää lämpimästi seuraavia Suomen delegaation vierailusta vastanneita avainhenkilöitä: Marika Flygar, Markus Nordberg, Dan-Olof Riska, Jorma Tuominiemi ja Aleksi Vuorinen. Lämmin kiitos kuuluu myös CERNin VIP-palveluille ja kaikille CERNin henkilökunnan edustajille, jotka antoivat panoksensa tilaisuuden onnistumiselle.

Kuvat: Markus Nordberg







CERN/Hiukkaskiihdytin (LHC)(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)