Cancunin epäonnistumisen jälkeen neuvottelut käynnistyvät jälleen WTOssa

Maailman Kauppajärjestössä WTOssa ollaan runsaat puoli vuotta kestäneen hiljaisen kauden jälkeen käynnistämässä jälleen Dohan kehityskierroksen neuvotteluja. Palvelukaupan neuvottelut ja neuvottelut riitojenratkaisujärjestelmän ovat jatkuneet muiden neuvottelualojen hiljaiselosta huolimatta. Kaikkiin neuvotteluryhmiin valittiin uudet puheenjohtajat helmikuussa 2004 ja kaikki neuvotteluryhmät aloittavat työnsä maalis-huhtikuussa. Näissä neuvotteluryhmien kokouksissa on tarkoitus katsoa, miltä pohjalta ja miten työtä jatketaan Cancunin jälkeen. Pääkaupunkikiinnostus WTOn tilanteeseen ja neuvotteluihin on kasvamassa. Genevessä vieraili maalis-huhtikuussa useita valtuuskuntia tavaten myös pysyvän edustuston henkilökuntaa.


Tullihallituksen pääjohtaja Tapani Erling ja kv asioitten johtaja Hannu Aarnio

Tullihallituksen pääjohtaja Tapani Erling ja kv asioitten johtaja Hannu Aarnio vierailivat Genevessä 1-2.3.2004. Heidän kiinnostuksen kohteensa olivat teollisuustullineuvottelut, WTOn ja WCOn yhteistyö sekä kaupan menettelyjen helpottaminen. WTO-tapaamisten ohella he saivat briefauksen ajankohtaisesta tilanteesta suurlähettiläs Vesa Himaselta.


Eduskunnan suuren valiokunnan WTO-jaoston jäseniä

Eduskunnan suuren valiokunnan WTO-jaosto kansanedustaja Kimmo Kiljusen johdolla vieraili Genevessä
7-9.3.2004 tavaten mm. WTOn ja Unctadin johtoa sekä EYn komission edustajia. Pääaiheita näissä tapaamisissa olivat mm.WTOn maatalousneuvottelut ja Unctad XI-ministerikokouksen valmistelut. Pysyvässä edustustossa tavattiin mm. ILOssa työskenteleviä suomalaisia. Esille nousi tällöin ILOn toimeksiannosta laadittu globalisaatiokomission raportti.


Osastopäällikkö Antti Kuosmanen ja lähetystöneuvos Jukka Pesola

Kauppapoliittisen osaston osastopäällikkö Antti Kuosmanen ja lähetystöneuvos Jukka Pesola tapasivat Geneven vierailullaan 23-24.3. 2004 WTOn sihteeristön edustajia, EY-kollegoita Genevessä ja useiden maiden WTO-neuvottelijoita.

Seuraava ajankohta, jolloin nähdään, mitä on saatu aikaan kevään mittaan, on 27.7. pidettävä yleisneuvoston kokous. WTOssa ei uskota, että Dohan ministerikokouksessa marraskuussa 2001 ministerien antamasta määräajasta voidaan pitää kiinni ja saada kierros päätökseen tämän vuoden loppuun mennessä.
Syksyn 2004 aikana sovitaan mahdollisesti siitä, miten Dohan kierrosta jatketaan määräajan umpeuduttua. Hongkong on lupautunut järjestämään seuraavan ministerikokouksen. WTOn 6. ministerikokous pidettäneen siellä 2005 jälkipuoliskolla.


kauppa