Biologisten aseiden kieltosopimus maailmanlaajuiseksi?

Vuonna 1975 voimaan tulleen biologisten aseiden kieltosopimuksen kuudes tarkastelukonferenssi pidettiin Genevessä 20.11.-8.12.2006. Sopimukseen kuuluu 155 maata, ja sen jäsenyydestä pyritään tekemään maailmanlaajuista.

Konferenssissa tarkasteltiin sopimuksen jokaista artiklaa ja hyväksyttiin sopimuksen sisältämiä velvoitteita vahvistava ja tarkentava julistus. Lisäksi konferenssissa päätettiin mm. työohjelmasta seuraavaan, vuonna 2011 pidettävään tarkastelukonferenssiin saakka. Työohjelma sisältää joka vuosi sekä asiantuntijakokouksen että sopimusten jäsenmaiden kokouksen.

Pidetyn konferenssin tulos on merkittävä onnistuminen, koska vastaava sopimusta tarkasteleva ja sen velvoitteita vahvistava julistus hyväksyttiin viimeksi kymmenen vuotta sitten, neljännessä tarkastelukonferenssissa vuonna 1996. Konferenssin onnistumisella myötävaikutetaan siihen, että biologisten aseiden täydellinen kielto vahvistuu entisestään, kieltoa toimeenpannaan tehokkaasti ja kaikki vielä sopimuksen ulkopuolella olevat valtiot liittyvät siihen mahdollisimman nopeasti.

Konferenssin onnistumisella voidaan nähdä olevan myös biologisten aseiden kieltosopimusta laajemmalle ulottuvaa positiivista vaikutusta, ottaen huomioon että viime vuosina kansainvälisissä konferensseissa on ollut vaikeuksia saada aikaan merkittäviä tuloksia joilla edistettäisiin aseidenriisuntaa ja vahvistettaisiin asevalvontaa.

Euroopan Unioni osallistui aktiivisena ja rakentavana toimijana konferenssin keskusteluihin ja neuvotteluihin. Ohessa Suomen Euroopan unionin puolesta käyttämä puheenvuoro konferenssin päätöstilaisuudessa.





Euroopan unionin puolesta käyttämä puheenvuoro (avautuu uuteen ikkunaan)

Biologisten aseiden kieltosopimuksen websivut(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)