Ahtisaari: Maailman nuorison työllistäminen on tärkeintä

Presidentti Martti Ahtisaari pitää nuorison työllistämistä yhtenä maailmanpolitiikan prioriteeteista. ”Nuorisolle pitää olla muita vaihtoehtoja kuin rikollisuus tai terrorismi”, Ahtisaari sanoi tavatessaan suomalaisvaikuttajia ulkoministeriön tilaisuudessa.

Martti Ahtisaari, kuva: Eero Kuosmanen Martti Ahtisaari, kuva: Eero Kuosmanen

Presidentti Ahtisaaren mukaan Latinalaisen Amerikan maissa on toteutettu hyvin onnistuneita nuorisotyöohjelmia. Hän myös kertoi patistelleensa YK:n pääsihteeriä tekemään aloitteen nuorisotyöllisyyden edistämiseksi.

”Nuoriso-ohjelmat ja ennaltaehkäisy ovat halvempia kuin pilaantuneen elämän korjaaminen.”

Nobelin rauhanpalkinnon kaksi vuotta sitten saanut Ahtisaari ei ole tyytyväinen Euroopan maiden maahanmuuttopolitiikkaan: ”Siitä ei ole kukaan selvinnyt kunnialla. Ilman ulkomaista työvoimaa emme kuitenkaan selviä.”

EU voi auttaa Yhdysvaltoja Lähi-idän rauhanprosessissa

Presidentti Ahtisaari nosti esiin myös toisen tutun teeman: Lähi-idän konfliktin. Ahtisaaren näkemyksen mukaan maailman konflikteista juuri se pitäisi aivan ensimmäisenä saada selvitettyä.

”Lähi-idän konflikti vaikuttaa islamin ja lännen välisiin suhteisiin.”

Kysyttäessä presidentti kuitenkin kieltäytyy voimakkaasti olevansa halukas ottamaan puikot kokeneisiin käsiinsä Lähi-idän rauhanprosessissa. Ahtisaaren mukaan konfliktin ratkaisun tulee tapahtua Yhdysvaltain johdolla, ja EU voi auttaa siinä.

”Parempi, että rauha koetetaan saada aikaan kvartetin toimesta.”

Ahtisaari muistuttaa, että rauhanprosessin edistämistä hankaloittaa se, että palestiinalaisia ei saada neuvottelemaan yhtenä rintamana.

Tilaisuuteen osallistuneita ministeriön kehityskysymysten tutustumisohjelmaan osallistuneita vaikuttajia kiinnostivat tietysti Ahtisaaren näkemykset kehitysyhteistyöstä. Hänellä oli selvä kanta siihen.

”Käyttäisin enemmistön EU:n kehitysyhteistyörahoista siihen, että Eurooppaan tuotaisiin ulkomaisia opiskelijoita. Suuri osa kehitysmaiden opiskelijoista palaa kotimaihinsa. Kun he viettävät usean vuoden toisenlaisessa ympäristössä, se ei voi olla vaikuttamatta heihin.”

Ahtisaari muistutti, että kehitysyhteistyömäärärahojen suuntaaminen opiskeluihin auttaisi myös yliopistojamme. Entinen opettaja näkee koulutusmahdollisuuksien tarjoamisen tärkeänä.

”Koulutus on loputon ala, siihen voisi laittaa paljon varoja.”

Kehitysyhteistyön perustuttava tasavertaiseen kumppanuuteen

Ahtisaari ei usko, että talouskriisi tulee vaikuttamaan kehitysyhteistyöhön muutoin kuin niin, että sääntöjä tiukennetaan ja tullaan tarkemmiksi siitä, miten rahoja käytetään. Hän korostaa kehitysyhteistyössä kumppanuuden merkitystä.

”Maiden on oltava tasavertaisia. Kehitysyhteistyön tulee olla elinikäistä toimintaa.”

Ahtisaari mainitsi Namibian hyvänä esimerkkinä, miten kehitysyhteistyö voi yhteiskunnassa vaikuttaa. Monet maan ministerit ovat käyneet lähetyskouluja. Presidentti Ahtisaari muisteli myös työtään ulkoministeriössä 1960-luvulla, jolloin hänen mukaansa mikään kehitysyhteistyössä ei ollut yhtä tärkeää kuin pohjoismainen yhteistyö.

Vaikuttajat perehtyvät kehitysyhteistyöhön

Presidentti Ahtisaari tapasi suomalaisvaikuttajia elinkeinoelämästä, politiikasta, kansalaisjärjestöistä, mediasta ja valtion virastoista ulkoministeriön järjestämässä tilaisuudessa, joka oli osa vuosittaista suomalaisvaikuttajille toteutettavaa kehityskysymysten tutustumisohjelmaa.

Vaikuttajat osallistuvat ajankohtaisia kehityskysymyksiä käsitteleviin seminaareihin Suomessa ja käyvät tutustumassa kehitysyhteistyöhön jossakin Suomen pitkäaikaisessa yhteistyömaassa. Tämän vuoden kurssin matka suuntautuu Keniaan.

koulutus
muuttoliike
turvallisuus