"Vahva YK, parempi maailma"
 

"Vahva YK, parempi maailma" - YK:n 70-vuotispäivää juhlitaan Genevessä 24.10.2015

Geneve on yksi YK:n päämajakaupungeista, jossa hoidetaan laajasti rauhaan ja turvallisuuteen, ihmisoikeuksiin, humanitaariseen apuun, ilmasto- ja ympäristöasioihin, kauppaan ja kehitykseen sekä moneen muuhun liittyviä, koko maailmaa koskettavia asioita. Niinpä YK:n Geneven toimisto on päättänyt avata Palais des Nationsin ovet suurelle yleisölle, ja viettää avointen ovien päivää YK:n 70-vuotispäivänä 24. lokakuuta 2015.

Päivän aikana vierailijoilla on mahdollisuus tutustua upeaan rakennukseen, YK:n toiminnan historiaan ja nykypäivään, kuunnella musiikkiesityksiä, nauttia taiteesta ja erilaisista taideperformansseista sekä vierailla eri maiden ja YK:n alajärjestöjen, rahastojen ja ohjelmien avointa päivää varten perustetuilla osastoilla. Myös kansalaisjärjestöt ja Geneven kaupunki ovat edustettuina, jälkimmäinen korostamassa kansainvälisyyden merkitystä koko kaupungille.

Ulkona Ariana-puistossa YK:n pakolaispäävaltuutetun toimisto (UNHCR) esittelee pakolaisille tarkoitettuja telttoja, ja YK:n tutkimus- ja koulutusinstituutti UNITAR lennättää tietojen ja kuvien keruuseen tarkoitettua miehittämätöntä lennokkia.

Päivän kohokohta on italialaisen taiteilijan Michelangelo Pistoletton Jälleensyntyminen-veistoksen paljastustilaisuus puoliltapäivin Palaisin edustalla Ariana-puistossa. Veistos kuvaa YK:n tehtävää ja vuoropuhelun avulla saavutettavaa tasapainoista ja harmonista maailmaa. Siinä jokaista 193 YK:n jäsenvaltiota esittää kivi, johon maan nimi on kaiverrettu.

Kuva: United Nations Office in geneva
Havainnekuva: Jälleensyntyminen (iso)
Havainnekuva "Jälleensyntyminen"-veistoksesta Ariana-puistossa

Suomella on myös aivan erityinen syy juhlia, sillä joulukuussa tulee kuluneeksi 60 vuotta Suomen liittymisestä Yhdistyneisiin kansakuntiin. Kuin tämän kunniaksi veistosta pystytettäessä Suomen kiven numeroksi oli valikoitunut juuri 60. Ja kivi on Taivassalon punaista graniittia!

YK:n merkitys ja rooli korostuvat maailman polttavien ongelmien ratkaisemisessa, ja järjestön syntymäpäivä antaa hyvän mahdollisuuden tutustua paremmin sen laaja-alaiseen toimintaan. Vahva YK, parempi maailma!

Tarkempi ohjelma löytyy YK:n sivuilta www.unog.ch/openday .

Kuva: Olga Pirazzi, Fondazione Pistoletto
Kivi 60
Kivi numero 60, Suomen kivi, matkalla Geneveen.