Restriktionerna för passagerarflyg till Finland från Storbritannien upphör 25.1.

Finlands utrikesministerium rekommenderar att man undviker alla resor till Storbritannien i enlighet med Institutet för hälsa och välfärds rekommendation och för att förhindra spridning av det muterade viruset till Finland. Resenärer som anländer till Finland från Storbritannien ska följa Institutet för hälsa och välfärds anvisningar om hälsosäkerhet. Kontrollera alltid den aktuella flyginformationen direkt från ditt flygbolag.

OBS.! Restriktionerna för passagerarflyg till Finland från Storbritannien upphör 25.1.2021 kl. 11.59. Mer information på finska: Suomeen saapuvien matkustajalentojen rajoitukset Ison-Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta päättyvät 25.1.2021(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Passagerarflygtrafiken från Storbritannien till Finland avbröts i två veckor genom ett beslut av Transport - och kommunikationsverket Traficom. Traficom har på basis av Institutet för hälsa och välfärds uttalande beslutat att förlänga avbrottet i passagerartrafiken från Storbritannien till Finland fram till 25.1.2021.

Mer information: Fortsatt avbrott i passagerarflygningar från Storbritannien till Finland t.o.m. 25 januari(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) (på finska)

Ambassaden följer restriktionssituationen i Storbritannien och uppdaterar information om nya restriktionerna på vår webbplats och på våra kanaler på sociala medier.

Facebook: FinnishEmbassyLondon(Länk till en annan webbplats.)

Twitter: Finland in UK(Länk till en annan webbplats.)

Traficoms pressmeddelande: Alla passagerarflyg från Storbritannien stoppas i två veckor(Länk till en annan webbplats.)

Finländare som befinner sig i Storbritannien (inklusive de som bor permanent i landet) uppmanas att göra en reseanmälan genom vilken vi skickar information om situationen via textmeddelanden. 

Link till reseanmälan.(Länk till en annan webbplats.)

Ändringar i Storbritanniens reserekommendation: Finlands utrikesministerium rekommenderar att man undviker alla resor till Storbritannien i enlighet med Institutet för hälsa och välfärds rekommendation och för att förhindra spridning av det muterade viruset till Finland. Mer information: Ändrade reserekommendationer: undvik alla resor till Storbritannien, Irland och Sydafrika(Länk till en annan webbplats.)

Resebegränsningar och flygförbindelser

Enligt Traficoms beslut kommer all passagerarflygtrafik från Storbritannien till Finland att avbrytas  från och med till  18.1.2021. Kontrollera alltid den aktuella flyginformationen direkt från ditt flygbolag (endast Finnair har opererat mellan Storbritannien och Finland under pandemin).

Ambassaden övervakar eventuella alternativa rutter och strävar att informera om dem. Resenärer bör ändå i första ta reda på dom själva.

Vissa länder kan tillåta resor eller transitering från Storbritannien till EU-medborgare på vissa villkor. Kontrollera alltid inresekraven (inkl. nödvändiga coronatestresultat) med myndigheterna i mållandet. Se t.ex. ett meddelande från Frankrikes ambassad(Länk till en annan webbplats.) om tillåtelse för EU-medborgare att resa. Du hittar information om begränsningarna i olika länder också på Storbritanniens utrikesministeriums webbplats(Länk till en annan webbplats.) t.ex. i fråga om Estland och Lettland. Pressmeddelande från Estlands ambassad finns här.(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Vissa apotek i Storbritannien kan erbjuda möjlighet till koronavirustest för resor. Kontrollera alltid de testkrav som behövs med ditt flygbolag.

Institutet för hälsa och välfärd THL rekommenderar att personer som kommit till Finland från Storbritannien 7.12.2020 eller senare söker sig till koronavirustest även om de inte har några symtom som tyder på koronavirussjukdom.

Från och med den 18 januari ska de som reser till England och Skottland visa upp ett negativt COVID-19-test som tagits högst 72 timmar före resan. Mer information finns på webbplatsen GOV.UK.(Länk till en annan webbplats.)

Obs. Alla som anländer till Storbritannien från och med 18.1. måste isolera sig, meddelade regeringen på fredag. Detta gäller också resenärer som har ett negativt koronatestresultat. Mer information:  https://www.gov.uk/coronavirus(Länk till en annan webbplats.)

Mer information:

Finnairs kundtjänst(Länk till en annan webbplats.)

Transport- och kommunikationsverket Traficom(Länk till en annan webbplats.)

Boende

Om du har reseförsäkring är försäkringsbolaget den rätta parten för ersättningsfrågor (t.ex. hotellkostnader). Medan det nationella spärrutrymmet är i kraft kan vissa hotell vara öppna för just sådana fall.

Finska sjömanskyrkan i London(Länk till en annan webbplats.) (tel. + +44(0)7976 521 105) ) kan också hjälpa finländare som har blivit fast i Storbritannien. De har möjlighet att organisera akutboende, men med koronarestriktioner i kraft i mycket begränsad form.

Sjukdom

Om du blir sjuk och har en reseförsäkring är ditt försäkringsbolag den rätta parten för ersättningsfrågor.

Med det europeiska sjukvårdskortet (EHIC) får du fortfarande nödvändig vård i Storbritannien. Kontakta ditt lokala NHS, walk-in center (National Health Service). https://www.nhs.uk/Service-Search/other-services/Walk-in%20centre/LocationSearch/663(Länk till en annan webbplats.)

Om du misstänker att du har en koronavirusinfektion, hittar du mera information om testerna här: https://www.gov.uk/get-coronavirus-test(Länk till en annan webbplats.)

Kontaktinformation i nödfall

Du kan ta kontakt via e-post på adressen [email protected] och [email protected]. Om ärendet är mycket brådskande eller om du är i nöd kan du kontakta oss per telefon måndag till fredag ​​från 10:00 till 12:00 och från 13:00 till 16:00, +44 (0) 20 7838 6200.

När ambassaden är stängt kan du i nödsituationer kontakta utrikesministeriets jourservice: telefon +358 9 1605 5555 eller [email protected].