Londonambassaden följer med coronasituationens utveckling i Storbritannien

Världshälsoorganisationen WHO har klassificerat coronavirusepidemin som en global pandemi. Risken att smittas av coronaviruset har ökat i hela Europa och i resten av världen.

Det här påverkar resesäkerheten överallt i världen. Finländare som befinner sig på resa ute i världen uppmanas att återvända hem så snart som möjligt. Utrikesministeriet ändrar inte längre sina resemeddelanden för enskilda länder på grund av coronarisken. I resemeddelandena ges fortsättningsvis upplysningar om resesäkerheten i länder och områden.

Följ med de brittiska myndigheternas direktiv och gör alltid en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.) när du reser.

Artikeln uppdaterad 18.3.2020: Finlands gränstrafik börjar begränsas från och med torsdagen den 19 mars kl. 00 i enlighet med regeringens beslut. Finländska medborgare och utlänningar som är bosatta i Finland har alltid rätt att återvända till Finland. Gods- och frakttrafiken fortsätter normalt. För finländska turister rekommenderas omedelbar återresa till Finland. Läs mera: Finlands gränstrafik begränsas från och med den 19 mars 2020(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
Artikeln uppdaterad 16.3.2020: Den finländska regeringen har konstaterat att Finland befinner sig under exceptionella förhållanden och riktlinjer för ytterligare åtgärder för att bekämpa det nya coronaviruset i Finland. Riktlinjerna gäller till och med den 13 april 2020. Regeringen t ex. finländska resenärer rekommenderas omedelbart återvända till Finland; finländska medborgare och personer bosatta i Finland bör inte resa till utlandet; och finländare som återvänder till Finland från utlandet samt personer permanent bosatta i Finland ställs till förhållanden som motsvarar karantän på två veckor. Läs mera: Regeringen har i samverkan med republikens president konstaterat att undantagsförhållanden råder i Finland på grund av coronavirusutbrottet.(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) 
Artikeln uppdaterad  14.3.2020: Coronapandemin påverkar resande på ett sätt som vi aldrig tidigare upplevt. Flera länder stänger sina gränser och inför reserestriktioner också inom landet. I många länder sätts personer som anländer från Finland i 14 dagars karantän. Flygbolagen meddelar varje dag om flygrutter som läggs ned. I detta exceptionella läge avråder utrikesministeriet tillsvidare från alla utlandsresor. Avrådan gäller alla länder. Läs mera: Utrikesministeriet: Res inte utomlands! 

Ambassaden och konsulatet i London har fortsättningsvis öppet men läget kan påverka konsulatets öppethållningstider. Redan bokade tider är i kraft.

Om du är sjuk ska du inte komma till kundbetjäningen utan ändra ditt avtalade möte till en senare tidpunkt. På grund av coronaviruset får endast personer som har bokat tid komma till ambassaden och till konsulatets kundbetjäning, alltså inte deras makar eller anhöriga (förutom barn).

Ytterligare information och lokala myndigheters anvisningar

Här har vi samlat länkar där du hittar mera information om coronaläget i världen och i Storbritannien. Följ med utrikesministeriet och ambassaden på sociala medier (Facebook(Länk till en annan webbplats.) och Twitter(Länk till en annan webbplats.)), webbplatserna och lokala myndigheters direktiv.

Statsrådets kansli: Information och rådgivning om coronaviruset(Länk till en annan webbplats.)
Statsrådets kansli: Regeringen beslutade om rekommendationer för att bromsa coronavirusets spridning(Länk till en annan webbplats.)
Utrikesministeriet: Resenär, återvänd till Finland!(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) 
Utrikesministeriet: Frågor och svar om resor och coronaviruset(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) 
​​​​​​​(Länk till en annan webbplats.)Institutet för hälsa och välfärd, THL: Aktuellt om coronaviruset(Länk till en annan webbplats.) 

Brittiska myndigheternas coronainformation (på engelska):
Gov.uk: Coronavirus (COVID-19): UK government response(Länk till en annan webbplats.)
Gov.uk: Guidance: Coronavirus (COVID-19) information for the public(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
NHS: Overview – Coronavirus (COVID-19)(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) 

Om du är i Storbritannien och får coronasymptom ska du kontakta den lokala hälsovården som berättar vad du ska göra. Online https://111.nhs.uk/covid-19/(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) eller ringa 111. 

 

Vi rekommenderar att du gör en reseanmälan (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)om du befinner dig i Storbritannien. Men hjälp av den kan ambassaden och finska utrikesministeriet få tag i dig om nödfall eller krissituation skulle uppstå.

I nödfall kan du också ringa utrikesministeriets journummer +358 9 1605 5555, eller mejla jouren: [email protected].