Info för dig som tänker åka till EM-slutspelet i fotboll

Slutspelet i damernas fotbolls-EM (WEURO2022) spelas i England mellan 6 och 31 juli 2022. Här hittar du nyttig information om du ska åka dit.

Före resan

Kom ihåg resandets fyra viktiga R:

  1. Resemeddelande

  2. Reseanmälan

  3. Reseförsäkring

  4. Resedokument 

Läs resemeddelandet om Storbritannien på utrikesministeriets webbplats(Länk till en annan webbplats.). Resemeddelandena innehåller långsiktig information om säkerhetsläget i länder och regioner. Informationen är tänkt som stöd för att resenärer själva ska kunna fatta informerade beslut. Utrikesministeriets resemedselanden är rekommendationer, och det är alltid resenären själv som ansvarar för sitt resebeslut.

Vi rekommenderar att du gör en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.). Då uppger du dina person- och kontaktuppgifter och andra uppgifter om din resa, så att utrikesministeriet kan kontakta dig om en undantagssituation skulle uppstå. Reseanmälan gör du på adressen reseanmalan.fi(Länk till en annan webbplats.).

Försäkra dig om att din reseförsäkring(Länk till en annan webbplats.) täcker tillräckligt mycket. Det är viktigt och nödvändigt att ha en reseförsäkring.

Se till att ditt resedokument(Länk till en annan webbplats.) är i kraft. Med ett identitetskort går det inte längre att resa till Storbritannien. Man måste ha ett pass och det måste vara i kraft under hela resan. EU-medborgare kan besöka Storbritannien visumfritt i högst sex månaders tid.

Minderåriga som reser ensamma eller med någon annan än sin vårdnadshavare måste dessutom ha med sig vårdnadshavarnas undertecknade tillstånd för resan, samt vårdnadshavarnas kontaktuppgifter. Du hittar mer information här(Länk till en annan webbplats.) och här(Länk till en annan webbplats.) (på engelska).

Nödfall under resan

I krissituationer i Storbritannien är det de brittiska myndigheterna som har ansvaret för personer som befinner sig i landet, så man bör följa deras direktiv. Följ med lokala nyheter, finska ambassadens och utrikesministeriets(Länk till en annan webbplats.) webbplatser och ambassaden på sociala medier(Länk till en annan webbplats.).

Ta kontakt med brittisk räddningstjänst om du behöver akut hjälp. Det allmänna nödnumret i Storbritannien är 999. Man kan också använda nödnumret 112.

I nödsituationer kan du kontakta finska utrikesministeriets dygnet runt-jour: +358 9 1605 5555 eller [email protected]. På ambassadens webbplats hittar du allmän information om den hjälp som beskickningarna erbjuder personer i nöd.

Om ditt pass blir stulet eller försvinner ska du följa instruktionerna på vår webbplats. Gör genast en anmälan om brottet eller försvinnandet på en lokal polisstation, och be att få en kopia av anmälan. Förutom den behöver du någon form av identitetsbevis med fotografi för att kunna anhålla om ett nytt pass. Beroende på flygbolag kan det vara möjligt att få flyga hem utan pass om man har kopia av brottsanmälan och ett identitetsintyg med foto, t.ex. körkort, eller en kopia av sitt pass. I specialsituationer är det alltid bäst att prata med flygbolagets kundtjänst före returresan. Om flygbolaget kräver pass kan ambassaden bevilja ett tillfälligt pass för hemresa under sin normala tjänstetid.

Konsulatet vid Finlands ambassad i London svarar på förfrågningar i första hand per e-post: [email protected]. Om ditt ärende är synnerligen brådskande kan du ringa må-fre kl. 9-12 och kl. 13-16, numret är +44 (0) 20 7838 6200.

Ambassadens adress är 38 Chesham Place, London SW1X 8HW, United Kingdom.

Tjänster i Milton Keynes

Finlands lag spelar alla sina gruppspelsmatcher i Milton Keynes MK Stadium. På UEFAs webbplats finns evenemangsguider för all spelplatser. Där står bland annat hur man tar sig till spelplatsen och vilken service som erbjuds på stadion.

Närmaste akutmottagning och sjukhus är Milton Keynes University Hospital(Länk till en annan webbplats.).

Milton Keynes University Hospital
Standing Way
Eaglestone
Milton Keynes
MK6 5LD

Närmaste polisstation är Milton Keynes Police Station.

Milton Keynes Police Station
302 North Row
Witan Gate East
Milton Keynes
MK9 2DS

Flygtrafik

Från Finland flyger Finnair, Norwegian och Ryanair till Storbritannien.

Finnair flyger till Heathrow(Länk till en annan webbplats.) i London, till Manchesters flygplats(Länk till en annan webbplats.) och till Edinburghs flygplats(Länk till en annan webbplats.). På Finnairs webbplats(Länk till en annan webbplats.) får du kontakt med deras kundtjänst.

Norwegian flyger till flygplatsen Gatwick(Länk till en annan webbplats.). På Norwegians webbplats(Länk till en annan webbplats.) får du kontakt med deras kundtjänst.

Ryanair flyger till flygplatsen Stansted(Länk till en annan webbplats.). På Ryanairs webbplats(Länk till en annan webbplats.) får du kontakt med deras kundtjänst.