Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Ranska sijaitsee läntisessä Euroopassa. Ranskalla on yhteistä rajaa seuraavien maiden kanssa:
Andorra (57 km), Belgia (620 km), Espanja (623 km), Italia (488 km), Luxemburg (73 km), Monaco (4 km), Saksa (451 km) ja Sveitsi (573 km). Lisäksi sitä rajaavat Englannin kanaali, Biskajan lahti ja Välimeri.
Maa on vuoden 2016 alusta lähtien jaettu 18 alueeseen (région), joista 13 sijaitsee mantereella (ml. Korsika) ja viisi merentakaisilla alueilla. Alueet jaetaan departementteihin (département). Ranskassa on 35498 kuntaa (2017).

Viisi suurinta kaupunkia ovat Pariisi, Marseille, Lyon, Toulouse ja Nizza.

Asuminen, asunnot

Vuokra-asunnon löytäminen voi viedä aikaa, sillä hakijoita on paljon. Vuokrahinnat ovat suhteellisen korkeat ja asuntojen kunto useimmiten Suomen vuokra-asuntoja heikompi. Asuntoja voi etsiä joko välitysfirmojen kautta tai suoraan yksityisiltä. Vuokranantajat vaativat erilaisia todistuksia vuokranmaksukyvyn takaamiseksi. Ulkomaalaiselle ja kieltä osaamattomalta asunnon etsiminen voi olla hankalaa. Asunto kannattaa tarkistaa huolellisesti ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista ja selvittää tarkasti sopimuksen ehdot.

Autot

Autoissa on pakollinen saastetodistus Crit'Air (Certificat qualité de l'air / Air Quality Certificate). Sen voi tilata tämän verkkopalvelun kautta.

Hankinnat

Kaupungeissa on runsaasti supermarketteja, pieniä erikoisliikkeitä ja herkkukauppoja, kun taas suuret hypermarketit sijaitsevat kaupunkien ulkopuolella. 
Aukioloajat vaihtelevat liikkeiden koon ja sijainnin mukaan. Pienillä paikkakunnilla kannattaa huomioida, että liikkeet saattavat olla suljettuina lounasaikaan (klo 13-15) ja maanantaisin. Pienet ravintolat ovat usein auki vain ruoka-aikana (lounas klo 13-15 ja päivällinen klo 19.30/20 alkaen).
Suuret marketit ja kauppakeskukset ovat tauotta auki aamusta iltaan. Sunnuntaisin liikkeet ovat pääasiassa suljettuina, vaikkakin suurissa kaupungeissa keskustan kaupat ovat auki. Kortteleiden ruokakaupat saattavat olla sunnuntaisin avoinna aamupäivän.

Ilmasto

Ranska on maantieteellisesti melko suuri maa ja se voidaan ilmaston kannalta jakaa kolmeen eri alueeseen: Pohjois-, Keski- ja Etelä-Ranskaan. Keski- ja pohjoisosissa vallitsee pääasiassa leuto meri-ilmasto ja etelässä lämpimämpi Välimeren ilmasto. Ranskassa talvet ovat Suomeen verrattuna melko leutoja, tosin pohjoisosissa sekä vuoristossa voidaan kokea kylmiäkin ajanjaksoja mutta etelässä lämpötila harvoin putoaa miinuksen puolelle. Kesät ovat lämpimiä, erityisesti eteläisissä osissa, jossa lämpötila voi kohota hyvinkin korkealle. Metsäpalojen ja tulvien vaara on lisääntynyt. Säätiedotukset löytyvät MéteoFrancen verkkosivuilta.

Joukkoliikenne

Suurissa kaupungeissa joukkoliikenne toimii hyvin. Junaliput voi ostaa verkkopalvelusta. Metro- ja bussiliput myydään useimmilla asemilla automaatista.

SNCF   Ranskan rautatieliikenne.
RATP Pariisin bussi- ja metroliikenne (verkkosivu englanniksi).
Vélib’  Pariisin kaupunkipyörät (verkkosivu englanniksi).


 
Muiden paikkakuntien paikallisliikenteestä ja kaupunkipyöristä saa tietoa kaupunkien verkkosivuilta.

Joukkoliikennepalvelut tarjoavat käteviä kartta- ja aikataulusovelluksia puhelimeen.
 

Juomarahat

Ranskassa kahviloiden ja ravintoloiden laskuun sisältyy palvelumaksu. Jos palvelu on miellyttänyt, on hyvän tavan mukaista jättää juomarahaa. Sopiva summa on yleensä noin muutama euro/henkilö. Pelkästä kahvikupillisesta ei tarvitse jättää juomarahaa.

Kansalliset vapaapäivät

Kansalliset juhlapäivät ja konsulaatin aukioloajat löytyvät suurlähetystön verkkosivuilta > palvelut.

Koulut ja opiskelu

Ranskan kielen opiskelu on mahdollista kaikissa suurimmissa kaupungeissa. Kieliopintoja tarjoavat lukuisat yksityiset kielikoulut, joissa voi opiskella ryhmässä tai yksityistunneilla. Koulujen hinnat vaihtelevat suuresti.

Majoitus

Hotellien kunto ja hinnat vaihtelevat suuresti. Erityisesti suurissa kaupungeissa yöpyminen on melko kallista, pienemmillä paikkakunnilla hieman edullisempaa. Hintoihin vaikuttaa myös vuodenaika ja sesongit. Hostellit ja verkossa toimivat loma-asunnonvälityspalvelut tarjoavat mahdollisuuden edullisempaan yöpymiseen.

Mitat ja painot

Mitta- ja painoyksiköt ovat Ranskassa samat kuin Suomessa. Käytössä on kilogrammaan ja metriin perustuva mittayksikköjärjestelmä. Lämpötilan yksikkönä käytetään celsiusastetta.

Pankit

Ranskan suurimpien pankkien joukossa ovat muun muassa BNP Paribas, Crédit Agricole ja Société Générale. Rahan nostaminen on yleensä mahdollista suomalaisella maksukortilla pankkien automaateista, joiden löytäminen on yleensä melko vaivatonta.
Pankkikorttimaksu on Ranskassa yleistä. Pienet putiikit, artesaanit tai torikauppiaat eivät välttämättä korttia hyväksy tai asettavat sillä maksamiseen minimisumman.

Tilin avaamiseen liittyvissä kysymyksissä kannattaa olla suoraan yhteydessä pankkeihin. Tilin avaamista varten pankit yleensä vaativat ranskalaisen osoitteen, mikä saattaa aiheuttaa ongelmia juuri maahan saapuneelle. Kannattaa myös selvittää mahdolliset ehdot ja kulut, joihin tilinavaaminen velvoittaa sekä kilpailuttaa pankkilaitoksia. Eurooppalainen SEPA-maksualue on helpottanut tilisiirtoja Ranskan ja Suomen välillä.
 

Posti

Postipalveluista Ranskassa vastaa La Poste jonka postikonttorit sijaitsevat kaupunkien keskustoissa. Toimitusaika Ranskasta Suomeen riippuu postitustavasta. Keskimäärin normaalilähetys on perillä vajaassa viikossa ja pikalähetys parissa päivässä.  

Puhelimet

Ranskan kansainvälinen suuntanumero on 33. Ulkomailta ranskalaiseen numeroon soitettaessa jätetään suuntanumeron jälkeinen nolla pois (esim. +33 (0)1 44 18 19 20).
Ranskan suurimmat matkapuhelinoperaattorit ovat Orange, SFR ja Bouygues.

Pysäköinti

Suomalainen ajokortti ja ajoneuvon rekisteriote oikeuttavat ajamiseen kaikissa Euroopan unionin alueen jäsenmaissa. Rattijuopumuksen raja Ranskassa on 0,5 promillea.

Ranskassa suurimmat moottoritiet ovat maksullisia. Maksu suoritetaan tien varrella oleviin tietulleihin, jotka hyväksyvät vaihtelevasti sekä maksukortteja että käteistä rahaa. Hinnat riippuvat ajettavan matkan pituudesta. Pienemmät maantiet ovat maksuttomia, mutta pidempää matkaa ajettaessa hitaampi vaihtoehto.

Pysäköintipaikan löytäminen voi kaupunkien keskustoissa olla erityisesti ruuhka-aikoina haastavaa. Useimmiten pysäköinti on maksullista. Keskusta-alueilla parkkihallit ovat melko yleisiä.


 

Sosiaaliturva

Ranskassa on kattava ja toimiva sosiaaliturva ( Sécurité sociale). Ranskaan muuttaessa on tarkistettava Kelalta minkä maan sosiaaliturvajärjestelmään kuuluu.

Sähkövirta

Sähkövirta Ranskassa on sama kuin Suomessakin, noin 230v. Erillistä adapteria ei tarvita.

Terveydenhuolto

EU-kansalaiset ja pysyvästi Ranskassa oleskelevat käyttävät paikallista terveydenhoitoa. Matkavakuutus ja eurooppalainen sairausvakuutuskortti ovat suositeltavia. Lisätietoa saa Kelalta ja Pariisin suurlähetystön konsuliasiainosastolta.
Ranskaan matkaavien on hyvä tutustua suurlähetystön laatimaan matkustustiedotteeseen , josta löytyy paljon tietoa yleisestä turvallisuudesta, luonnonoloista ja terveydestä.
Yleinen hätänumero on EU:n alueella 112, sen lisäksi Ranskassa käytetään numeroa 15 (sairastapaukset), 17 (poliisi) ja 18 (palokunta).
Lääkärit ovat pääosin itsenäisiä ammatinharjoittajia ja toimivat omilla vastaanotoillaan. Lääkärikeskuksia löytyy suurista kaupungeista. Hätätapauksessa soitetaan numeroon 15.
SOS médecins -lääkäripalvelun voi soittaa kotiin tai hotelliin (puh. 3624).
SOS médecins Paris, SOS médecins France
Apteekit (pharmacie) sijaitsevat useimmiten kaupunkien keskeisillä paikoilla, mutta aukioloajat vaihtelevat. Pariisin päivystävät ja vuorokauden ympäri auki olevat apteekit (pharmacies en garde) löytyvät täältä (englanninkielinen sivusto) .

Tuonti- ja vientirajoitukset

Ranskan tuonti- ja vientirajoitukset noudattavat Euroopan unionin säännöksiä. Niiden mukaisesti matkustaja saa tuoda mukanaan Euroopan unionin alueelta hankkimiaan tavaroita ja tuotteita vapaasti omaan käyttöönsä. Joitakin poikkeuksia liittyy esimerkiksi eläinten, kasvien ja alkoholi- sekä tupakkatuotteiden tuontiin.

Turvallisuus

Ranskaan matkaavien on hyvä tutustua suurlähetystön laatimaan matkustustiedotteeseen , josta löytyy ajan tasalla olevaa tietoa yleisestä turvallisuudesta.

Valuutta

Valuuttana Ranskassa on euro, joka otettiin maassa käyttöön 1.1.2002.

Vapaa-aika

Vapaa-ajan aktiviteettejä Ranskassa riittää kaikille. Kahvila- ja ravintolakulttuuri on vilkasta, kulttuuritarjonta korkealaatuista ja ulkoilumahdollisuudet monipuolisia. Ranskassa on mahdollista harrastaa niin talvi- kuin kesäurheilulajeja. Ranskassa on 10  luonnonpuistoa.
Ranskan virallinen englanninkielinen matkailusivu.