angle-left Xavier Simon, Suomen uusi kunniakonsuli Lyonissa

Xavier Simon, Suomen uusi kunniakonsuli Lyonissa

Suomen pitkäaikainen Lyonin-kunniakonsuli Jacques Valla eläköityi tehtävästään loppuvuodesta 2018. Hänen seuraajansa Xavier Simon aloitti uutena kunniakonsulina alkuvuodesta 2019.

Haastattelussa Xavier Simon kertoo meille suhteestaan Suomeen sekä Suomi-Ranska-yhteistyön näkymistä Lyonin alueella.

Suuri Suomen ystävä

"Minulla on pitkä ja vahva side Suomeen. Tai minun ei pitäisi sanoa Suomeen, vaan pikemminkin suomalaisiin. Kävin ensimmäistä kertaa Suomessa, kun olin nuori ja olen sittemmin palannut sinne monta kertaa. Minulla on aina ollut siellä rakkaita ystäviä. Suomessa arvostan läheistä suhdetta luontoon, kaikkina vuodenaikoina. Se on kenties suomalaisten onnen salaisuus!

En puhu suomea. Suomalaiset puhuvat spontaanisti englantia tai jopa ranskaa ja tiedän, että suomi on vaikea kieli, mutta yritän opetella pikkuhiljaa! Onnea!

Ihailen suomalaisten uteliaisuutta, spontaaniutta sekä suomalaisten välitöntä ja samalla kohteliasta suhtautumista kanssaihmisiin. Ranskalaisilla olisi paljon opittavaa tästä aitoudesta. Se antaa voimaa, todellista luovuutta ilman ulkoisia vaikutteita.”

Kaupallisia mahdollisuuksia suomalaisyrityksille

"Suomella ja Auvergne-Rhône-Alpesin alueella on monipuoliset ja toimivat suhteet eri sektoreilla: kauppa, teollisuus, matkailu ja kulttuuri. Alueen markkinat ja sen 8 miljoonaa asukasta tarjoavat mielenkiintoisia mahdollisuuksia suomalaisyrityksille eri sektoreilla. Jotkut myös näkevät, että alue toimii porttina Etelä-Euroopan markkinoille ja tarjoaa samalla laadukkaat elinolosuhteet.

Finnair on avannut talvikaudeksi suoran lennon Lyonista Helsinkiin kahdesti viikossa. Tiedän, että monet toivovat näiden lentojen jatkuvan talven jälkeenkin. Suoran lentoreitin ansiosta Helsinki-Vantaa on kolmen tunnin matkan päässä Lyon-Saint Exupérystä! Se tuo Suomen järvet ja saunat lähemmäksi Mont Blancin vuoristoa ja lyonilaista ruokakulttuuria!"

Suomalainen kulttuuri ja taide esillä Lyonissa

"Suomalaisia taiteilijoita on esiintynyt Lyonissa, Saint-Étiennessä ja Grenoblessa sekä useilla alueen kesäfestivaaleilla. Ranskalaiset ovat myös kiinnostuneita suomalaisen koulujärjestelmän menestyksen salaisuuksista.

Maaliskuun lopussa Lyonissa järjestetty jännityskirjallisuusfestivaali Quais du Polar on hyvä esimerkki Pohjoismaiden läsnäolosta alueella. Suomalaistuotantoa oli elokuvateatterin ohjelmistossa, ja suomalaisia kirjailijoita oli kutsuttu osallistumaan festivaalille, joka veti täyden yleisön koko viikonlopun ajan.

Toisaalta, Alppien huiput, Drôme-Ardèchen kukkulat, lyonilainen keittiö, Auvergnen tulivuoret sekä Forez’n tai Beaujolais’n maaseutu houkuttelevat vuosittain monia suomalaismatkailijoita.

Suomalaisten vaikutukset ulottuvat sinnekin, missä niitä ei osaisi odottaa. Luonnon ja sen harmonian kunnioitus, ihmisten välisten suhteiden välittömyys sekä pelkistetyn muotoilun, luonnonmateriaalien ja kierrätysmateriaalien suosio muodostavat vahvan ilmiön, joka saa mielestäni inspiraatiota suomalaisesta elämänfilosofiasta.

Meillä kaikilla on opittavaa maailman onnellisimmasta maasta!"

Kunniakonsuli toimii linkkiä Suomen ja paikallisten toimijoiden välillä

"Kunniakonsulin tehtävänä on etenkin varmistaa keskusteluyhteys ranskalaisiin viranomaisiin ja toimijoihin, esimerkiksi vaalien ennakkoäänestyksen aikaan.

Suomella on jo paikkansa ranskalaisten sydämissä. Tätä tulee edelleen vahvistaa, ja meidän tulee jakaa laajemmin suomalaisen luovuuden ja elämänfilosofian aarteita!”

Ranska
kunniakonsulit