Utrikesminister Erkki Tuomioja deltar i återuppbyggnadskonferens för Libanon i Paris

Pressmeddelande 17/2007
23.1.2007

Utrikesminister Erkki Tuomioja deltar i en konferens om återuppbyggnaden av Libanon i Paris den 25 januari. Konferensen är sammankallad av Frankrike, som bjudit in 30 länder och representanter för internationella finansinstitut. Även Libanons premiärminister Fuad Siniora deltar i konferensen.

Konferensen behandlar situationen för återuppbyggnaden av Libanon efter krigshandlingarna förra sommaren och utmaningarna för en stabilisering av förhållandena. De deltagande länderna kan redogöra för det stöd de ämnar bevilja återuppbyggnaden av Libanon. I enlighet med EU:s gemensamma linje ger Finland Libanons regering sitt fulla stöd i dess strävan efter stabilitet i landet.

Finland har gett Libanon avsevärt bistånd. År 2006 beviljade Finland sammanlagt 4,5 miljoner euro för återuppbyggnad och humanitärt bistånd. Biståndet inriktades främst på sjukvård, behandling av minskador och bekämpning av oljeskador.

Närmare upplysningar: attaché Keijo Karjalainen, enheten för Mellanöstern och Nordafrika, tfn 09 1605 6649, och utrikesministerns tjänstemannasekreterare Keijo Norvanto, tfn 09 1605 5332