Ranskalaisammattilaisten löytöretki suomalaisten huippuelintarvikkeiden maailmaan
 

Pariisin suurlähetystössä järjestettiin suomalaisten elintarviketuottajien tapahtuma, jossa ranskalaiset ammattilaiset saivat maistaa kaikkia suomalaisia SAN-alkuperänimityksen saaneita tuotteita: Lapin Puikula-perunaa, Kitkan viisas-muikkuja ja Lapin Poron lihaa kolmessa eri muodossa. Tarjolla oli myös Karjalan kaviaaria, Keski-Suomen marjamehuja, erilaisia kalatuotteita, ruisleipää, gluteiinittomia tuotteita, leivonnaisiin sopivia marjajauheita, kuivattuja marjoja ja hilloja. Vieraat saivat tutustua myös suomalaisilla puulautasilla tehtyyn kattaukseen.

Matti Jämsén Matti Jämsén

Bocuse d'Or kilpailun Suomen ehdokas, G.W. Sundmansin keittiömestari Matti Jämsén loihti tuotteista taiteellisen herkullisia ja värikkäitä makupaloja, apunaan Pohjoismaisen Vuoden Nuori Kokki-kilpailun voittanut Ismo Sipeläinen.

 

Ranskalasiet keittiömestarit maistelevat muikkuja. Ranskalasiet keittiömestarit maistelevat muikkuja

Tilaisuuteen saapui keittiömestareita, ravintoloitsijoita, tukkukauppiaita, herkkukauppiaita, toimittajia ja muita alan ammattilaisia. Suomalainen ruoka kiinnostaa korkealla taholla, muun muassa presidentti François Hollandin pääkeittiömestari Guillaume Gomez (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)ja huippuravintola La Tour d'Argentin kokki olivat vieraiden joukossa.

Tunnettu Food Designer Coco Jobard(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) kirjoitti blogissaan, että tapahtuma oli "upea löytöretki".

Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Action Finlandin kanssa, joka edistää suomalaisen ruuan kansainvälistymistä Ranskassa. Toimitusjohtaja Jarna Coadic on muun muassa onnistunut aloittamaan poronlihan tukkumyynnin: "Poro sopii mainiosti ranskalaiseen makuun. Olen myös optimistinen suomalaisen kala- ja marjatuotteiden suhteen", sanoo Jarna. 

Carelian Caviar Carelian Caviar on luksustuote Varkaudesta.

Hänen tehtävänään on myös suomalaisten tuottajien rohkaiseminen kansainvälistymään sekä maiden elintarviketeollisuuden käytäntöjen avaaminen toimijoille.    

 

 


Rungis, Euroopan suurin elintarvikkeiden tukkutori


Suomalainen delegaatio vieraili seuraavana aamuna suurlähettiläs Risto Piipposen johdolla Euroopan suurimmalla elintarvikkeiden tukkutorilla.
Pariisista seitsemän kilometrin päässä sijaitseva Rungis avautuu kello kaksi ja yhdeksältä elintarvikkeet on myyty eteenpäin. Paikalta lähtee joka päivä 30 000 rekkaa, usea junalastillinen ja lentokoneellinen ruokatavaraa pitkin maailmaa. 

Suomalaiset vieraat tukkutorin lihapaviljongissa Suomalaiset vieraat tukkutorin lihapaviljongissa

Rungis on kuin pieni kaupunki, joka elää aamun pikkutunneilla. Alue on 234 hehtaarin kokoinen ja työllistää 12 000 työntekijää, muitakin kuin elintarvikealan ammatinharjoittajia: eläinlääkäreiden, lääkäreiden, pankkien lisäksi kampaajien palvelut ovat auki joka yö.

Pääsihteeri Francis Lefèvre kertoi vieraille tukkutori erittäin tiukoista jäljitettävyys vaatimuksista sekä hygieniamääräyksistä ja esitteli ylpeänä täysin automatisoitua lihapaviljonkia. 

Liikevaihto on kahdeksan miljardia euroa. Tukkutorin jätteet kompostoidaan energiaksi ja niillä lämpenee myös lähistöllä oleva Orlyn lentokenttä.

Suomalainen ryhmä ihasteli tukun logistiikkaa, puhtautta ja järjestelmällistä tehokkuutta. Herätys parin tunnin yöunien jälkeen unohtui, kun tuottajat saivat tutustua mitä reittiä ruoka ranskalaisen lautaselle päätyy.

Dégustation Culinaire des Saveurs du Nord -tapahtuman tuottajat
Arvo Kokkonen, Arctic Circle delight, Bandedosa, Biokia, Berryfect, Carelian Caviar, Chateau Carsin, Finn Spring, Honkarannan Leipä, Kiantama, Koskenkorva, Lapin luonnosta, Martinmäki, Moneral, Nordic Vitality, Rönkä, Svarfvars Luomutila, Vuohelan Herkku ja Åbyn Leipomo.