Minister Väyrynen till EU-USA-mötet i Paris

Pressmeddelande 148/2009
27.5.2009

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen deltar i EU:s och USA:s möte i Paris torsdagen den 28 maj, där man kommer att diskutera tätare transatlantiskt samarbete inom utvecklingspolitiken. Mötet sker på USA:s initiativ.

Som bakgrund för diskussionen finns det initiativ om ett transatlantiskt partnerskap för hållbar utveckling som Väyrynen presenterade i januari, vars syfte är att förstärka den utvecklingspolitiska dialogen, koordinationen och samarbetet mellan EU och USA så väl på politisk som på praktisk nivå. Initiativet har fått enhälligt stöd av EU, och USA förhåller sig också mycket positivt. Under våren har man diskuterat initiativet inom EU och med USA, bland annat under Väyrynens USA-besök i april.

Väyrynen är huvudtalare vid OECD:s utvecklings- och miljöministrarnas session där man kommer att ta upp finansieringen av de åtgärder som klimatförändringen förorsakar. Ministern deltar också i OECD:s biståndskommittés möte på hög nivå, på vars agenda bland annat finns utvecklingsfinansiering och de utvecklingsutmaningar som den ekonomiska krisen åstadkommer.

Närmare upplysningar: ministerns specialmedarbetare Ossi Martikainen, tel. 040 592 6769 och utrikessekreterare Kristiina Kuvaja, tel. 040 578 5062.

 

ilmastonmuutokset