Koronavirusuutiset Ranskassa

Koronavirusuutiset Ranskassa

Koronavirustilanne Ranskassa jatkuu vakavana. Hengityssuojan käyttö on pakollista kaikkialla maassa. Ulkonaliikkumiskielto on voimassa ilta- ja yöaikaan. Käytössä on myös muita erilaisia rajoituksia. Ranskaan saa matkustaa vapaasti muista EU- ja Schengen-alueen maista. Kaikilta Ranskaan saapuvilta matkailijoilta vaaditaan todistus negatiivisesta PCR-koronatestistä, joka on suoritettu korkeintaan 72 tuntia ennen lähtöä.

Päivitetty 19.5.2021

Alta löydät vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

 1. Voiko Ranskaan matkustaa?
 2. Pitääkö Ranskaan saapuessa jäädä karanteeniin?
 3. Millainen on koronavirustilanne Ranskassa?
 4. Millaiset rajoitustoimet ja ohjeet ovat Ranskassa tällä hetkellä voimassa?
 5. Mitä minun tulee tehdä, jos sairastun Ranskassa ja epäilen koronavirustartuntaa?
 6. Palveleeko Suomen konsulaatti?
 7. Pääseekö suomalainen matkustamaan Suomeen matkustusrajoituksista huolimatta?
 8. Voiko autolla ajaa Euroopan halki palatakseen Suomeen?
 9. Mistä löydän tietoa Suomen koronavirustilanteesta?

1. Voiko Ranskaan matkustaa?

Ulkoministeriö ja Suomen edustustot seuraavat koronaviruksen (COVID-19) vaikutuksia matkustamiseen yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kanssa. Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut koronavirusepidemian maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Tilanne vaikuttaa matkustusturvallisuuteen kaikkialla maailmassa.

Ulkoministeriö kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamistaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan). Jos päätät matkustaa, ole vastuullinen ja noudata viranomaisten suosituksia. 

Ranskaan saa matkustaa muista EU- ja Schengen-alueen maista. Maahan saapuvilta ei vaadita todistusta matkan syystä. Sen sijaan matkailijoilta vaaditaan todistus negatiivisesta PCR-koronatestistä, joka on suoritettu korkeintaan 72 tuntia ennen lähtöä. Määräys koskee yli 11-vuotiaita. Se ei koske työmatkaliikennettä, maanteitse tapahtuvaa tavaraliikennettä tai raja-alueen asukkaita tietyin edellytyksin.

Lisäksi matkailijoiden tulee esittää erillinen kirjallinen todistus, jonka lomakepohjan voi ladata Ranskan sisäministeriön verkkosivultaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan). Määräys koskee kaikkia matkailijoita, myös alle 11-vuotiaita. 

Paikallisviranomaiset suosittavat Ranskaan saapumisen jälkeen omaehtoista seitsemän vuorokauden karanteeniaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) ja uutta PCR-testiä karanteenin päätteeksi. 

Lisätietoa ulkomaalaisten saapumisesta Ranskaan löydät englanniksi Ranskan ulkoministeriön verkkosivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle..

Muista tehdä matkustusilmoitus

Jos aiot matkustaa Ranskaan, muista tehdä matkustusilmoitusLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan). Tee matkustusilmoitus myös silloin, kun olet jo matkalla Ranskassa tai asut maassa väliaikaisesti. Voit tehdä matkustusilmoituksen myös matkalla olevan läheisesi puolesta. Ilmoituksen voi tehdä lisäksi tekstiviestitse. 

Matkustusilmoituksen tehneille voidaan lähettää tietoa tekstiviestitse ja sähköpostitse. Matkustusilmoitus on ainoa keino ulkoministeriölle ja Suomen suurlähetystölle tietää, kuinka paljon suomalaisia matkailijoita Ranskassa on.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10(a)formin.fi.

Ranskassa matkustaessasi

 • ota huomioon toistaiseksi voimassa olevat liikkumisrajoitukset
 • noudata tarkkaa hygieniaa, pese kädet usein ja huolellisesti
 • vältä lähikontakteja ja noudata turvavälejä
 • muista hengityssuojain
 • varaa matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa

Seuraa viranomaisten tiedotusta ja ohjeita

Lisätietoja: Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksestaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)

2. Pitääkö Ranskaan saapuessa jäädä karanteeniin?

Suomesta Manner-Ranskaan saapuvilla oireettomilla henkilöillä ei ole velvoitetta jäädä karanteeniin. Paikallisviranomaiset kuitenkin suosittavat Ranskaan saapumisen jälkeen omaehtoista seitsemän vuorokauden karanteenia ja uutta PCR-testiä karanteenin päätteeksi. 

Huomioithan, että maahan saapuvilta vaaditaan todistus negatiivisesta PCR-koronatestistä, joka on suoritettu korkeintaan 72 tuntia ennen lähtöä. Määräys koskee yli 11-vuotiaita. Se ei koske työmatkaliikennettä, maanteitse tapahtuvaa tavaraliikennettä tai raja-alueen asukkaita tietyin edellytyksin. Lisäksi matkailijoiden tulee esittää erillinen kirjallinen todistus, jonka lomakepohjan voi ladata Ranskan sisäministeriön verkkosivultaLinkki toiselle web-sivustolle.. Määräys koskee kaikkia matkailijoita, myös alle 11-vuotiaita. 

Jos suunnittelet matkustamista Ranskaan EU-alueen ulkopuolelta, katso lisätietoja matkustusmääräyksistä täältäLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan).

3. Millainen on koronavirustilanne Ranskassa?

Koronavirus leviää Ranskassa kaikissa ikäryhmissä. 

Tarkempia viranomaistiedotteita tautitilanteesta löydät Ranskan hallituksenLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) ja terveysviranomaistenLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) verkkosivuilta. 

4. Millaiset rajoitustoimet ja ohjeet ovat Ranskassa tällä hetkellä voimassa?

Tautitilanteen kehittyessä rajoitukset saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla. Seuraa paikallisviranomaisten tiedotusta ja ohjeita.

Hengityssuojan käyttö on pakollista ulkona sekä kaikissa yleisötiloissa kuten liikennevälineissä ja kaupoissa.

Koko maassa on voimassa ulkonaliikkumiskielto kello 21 ja 6 välillä. Ulkona saa liikkua ilta- ja yöaikaan vain välttämättömän syyn nojalla ja lupakaavakkeen kanssa. Kiellon rikkomisesta annetaan ensimmäisellä kerralla 135 euron sakko. Hyväksyvät syytLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) on lueteltu lupakaavakkeessa. 

Englannin- ja ranskankieliset lupakaavakkeet löytyvät Ranskan sisäministeriön verkkosivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) ja TousAntiCovid-sovelluksen kautta. Myös käsin kirjoitettu todistus on laillinen. Kaavake täytetään joka kerta erikseen. Muista päiväys, alkamisaika sekä allekirjoitus.

Lisäksi Ranskassa on voimassa muita rajoitustoimia. Esimerkiksi ravintoloiden, kahviloiden ja baarien sisätilat ovat suljettu. Uskonnolliset tilat saavat olla avoinna tietyin rajoituksin.

Viimeisin rajoitustilanne kannattaa tarkastaa paikallisviranomaisilta tai joukkoviestimistä. Muun muassa sanomalehti Le MondeLinkki toiselle web-sivustolle. ylläpitää hyvää yhteenvetoa. 

5. Mitä minun tulee tehdä, jos sairastun Ranskassa ja epäilen koronavirustartuntaa?

Mikäli koet koronavirustartuntaan viittaavia oireita, ota yhteyttä paikalliseen yleislääkäriinLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan), joka voi arvioida terveydentilasi joko paikan päällä tai tarvittaessa videoyhteyden välityksellä.

Mikäli hengitysvaikeudet tai muut oireet pahenevat, soita hätänumeroon 15.  

6. Palveleeko Suomen konsulaatti?

Koronavirustilanteen takia konsulaatti ottaa vastaan asiakkaita vain ajanvarauksella. Konsulaatti palvelee ensisijaisesti arkisin sähköpostitse osoitteessa konsulaatti.par(a)formin.fi. 

7. Pääseekö suomalainen palaamaan Suomeen matkustusrajoituksista huolimatta?

Suomeen voivat palata Suomen kansalaiset samoin kuin maassa pysyvästi asuvat (pysyvä osoite, työpaikka tai opiskelupaikka Suomessa).

Tarkista paluuseen liittyvät viranomaissuositukset esimerkiksi karanteenin suhteen THL:n verkkosivultaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)

8. Voiko autolla ajaa Euroopan halki palatakseen Suomeen?

EU-maat sallivat pääsääntöisesti läpikulun, jos on kotimatkalla Suomeen. Tarkista ajankohtaiset säännöt kunkin maan viranomaisilta. Matkan voi todistaa matkalipulla tai osoitetiedoin. 

9. Mistä löydän tietoa Suomen koronavirustilanteesta?

Suomessa THL seuraa muun muassa Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n säännöllisesti päivittyvää tilannekuvaa. THL julkaisee ajankohtaista tietoa taudin esiintymisestä sekä antaa ohjeita matkailijoille verkkosivullaan.

Lue lisää:

Valtioneuvoston kanslia: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksestaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: Ajankohtaista koronaviruksestaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)