La Finlande en 3 films


Reflet Medicis-elokuvateatterissa järjestetään jo kahdeksatta kertaa La Finlande en 3 films –festivaali, jonka aikana esitetään kolme suomalaista uutuuselokuvaa.
 
Tänä vuonna on mukana kaksi kokeneen ohjaajan työtä ja yksi web-sarjan pohjalta muokattu elokuva. Elokuvat ovat saaneet ensi-iltansa Suomessa vuonna 2015.
Jokaisen elokuvaesityksen jälkeen seuraa keskustelu ohjaajan kanssa. Elokuvat esitetään alkuperäiskielellä ja ne on tekstitetty ranskaksi.



Reflet Medicis 3, rue Champollion 75005 Paris. Puh. 01 43 54 42 34
1.-3. huhtikuuta 2016 klo 20
http://reflet.cine.allocine.fr/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Perjantaina 1.4.2016 - Armi Elää

Jörn Donnerin ohjaama fiktiivinen elokuva Armi elää! on tarina yhdestä Suomen kaikkien aikojen tunnetuimmasta yritysjohtajasta. Se kertoo naisesta, joka loi Marimekon sekä sen puhdaslinjaisen tyylin, jota on opittu pitämään modernin suomalaisen muotoilun synonyymina. Niin johtajana kuin yksityishenkilönäkin Armi Ratia oli rohkea ja rajaton, kohtuuton ja kaikkensa antava.


Armin tarina kerrotaan teatteriseurueen kautta, joka valmistelee näytelmää Armista. Armia näyttelevän Marian (Minna Haapkylä) johdolla he kysyvät uudestaan ja uudestaan, kuka tämä merkillinen nainen todella on?

Näytelmä keskittyy Armin elämässä vuosiin 1949–68, jolloin Armi perustaa Marimekon, johdattaa sen kansainväliseen menestykseen ja lopulta joutuu puntaroimaan omaa suhdettaan yritykseen: tarvitseeko Marimekko Armia, vai Armi Marimekkoa? Harjoitusprosessin aikana Maria-näyttelijä kamppailee Armin ristiriitaisuuksien välillä ja etsii totuutta ja kokonaista ihmistä legendan takaa.

 
Lauantaina 2.4. 2016 - Lovemilla


Lovemilla on elokuva rakkaudesta, roboteista ja bodaamisesta. Se on ennennäkemätöntä genre-anarkiaa, jossa komedian sisällä hypitään tyylilajista toiseen – zombie-elokuvasta herkkään romanssiin, alienien taisteluista musikaalilauluihin ja rumasti lentävistä supersankareista itseään tuunaaviin bodarirobotteihin.

Millan ja Aimon yhteinen haave toteutuu: he pääsevät vihdoin muuttamaan omaan yhteiseen kotiin pois Millan zombie-vanhempien luota.

Milla alkaa johtaa nuorenparin taloutta ja sehän käy Aimon ennestäänkin huonon itsetunnon päälle. Aimo kompensoi henkistä heikkouttaan fyysisellä vahvuudella ja tuhlaa yhteiset talousrahat kehonsa vahvistamiseen. Kun bodaaminen ei enää riitä, Aimo ostaa kehoonsa metalliset raajat.

Milla ei Aimon toimintaa hyvällä katso ja jättää Aimon. Sydänsuruissaan rypevä Aimo menee niin pitkälle, että vaihtaa myös sydämensä metalliseen – jotta siihen ei enää sattuisi. Metallisydämen myötä Aimosta tulee toivoton pessimisti. Milla päättää toimia, sillä pitäähän nyt miehellä oma sydän olla. Elokuvan on ohjannut Teemu Nikki.


Sunnuntaina 3.4.2016 - Tsamo


Markku Lehmuskallio on aikamme tunnetuimpia ja arvostetuimpia suomalaisia dokumenttielokuvien tekijöitä. Vuoden 1980 Korpinpolska-elokuvasta alkaen Lehmuskallio on tehnyt sekä dokumentti- että näytelmäelokuvia, joiden aiheena on ollut pohjoisten alkuperäiskansojen kulttuuri ja sen törmääminen länsimaiseen elämäntapaan.

Lehmuskallio on tehnyt jo yli 10 elokuvaa yhteistyössä nenetsiohjaaja Anastasia Lapsuin kanssa, myös uutuuden Tsamo, jonka tematiikka on tuttu Lehmuskallion aiemmista elokuvista.


Ruotsinkielinen näytelmäelokuva Tsamo sijoittuu Alaskaan ja Loviisaan 1860-luvulla, jolloin sekä Alaska että Suomi kuuluivat Venäjän keisarikuntaan.
Alaskan suomalaisen kuvernöörin veli ostaa orjaksi päätyneen nuoren Tsamo-tytön vapaaksi ja tuo hänet mukanaan Suomeen.

Tsamo on Kenain niemimaalla syntynyt lapsi, joka on joko eskimo tai intiaani. Intiaanina suomalaiset häntä ajattelevat, ja tyttö pitääkin Alaskan tlingit-intiaanien korppijumalaa suojelijanaan, koska hänen äitinsä kuului korppien klaaniin.
Tsamo on tarina siitä, miten hyvää tarkoittavatkin länsimaiset kristityt saivat pahaa aikaan yrittäessään "pelastaa" ja "sivistää" villeinä pitämiään alkuperäiskansoja.
 
Tapahtuman järjestää Suomen elokuvasäätiö.
 
Reflet Medicis 3, rue Champollion 75005 Paris. Puh. 01 43 54 42 34
Irmeli Debarle [email protected] Puh. 06 08 58 62 97





 http://reflet.cine.allocine.fr/(Linkki toiselle web-sivustolle.)