Lehtomäki och Colonna diskuterade EU:s energipolitik och migration

Catherine Colonna Europaminister, utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki och Frankrikes Europaminister Catherine Colonna diskuterade främst frågor som berör Europeiska unionen vid sitt möte den 7 september. På agendan stod till exempel den gemensamma handels- och energipolitiken, migrationen till EU-länder och medborgarnas inställning till unionen. Ministrarna diskuterade dessutom frågor på det finländska ordförandeskapets agenda, särskilt Mellanöstern. Vid en gemensam presskonferens med Lehtomäki i Helsingfors sade Colonna att Finland skött ordförandeskapets uppgifter "med stor effektivitet och talang", och berömde framför allt Finlands insatser för att lugna ner konflikten i Libanon och för att få hela Europeiska unionen att ställa sig bakom lösningen.

Lehtomäki berättade att ministrarna särskilt diskuterat unionens konkurrenskraft och hur den kunde förbättras genom yttre förbindelser och handelspolitik. Hon påpekade att EU:s arbetstidsdirektiv är ett viktigt konkret mål för Finland. Colonna ansåg att den gemensamma energipolitiken är en central fråga för Frankrike eftersom den är förknippad med unionens ekonomiska utveckling. Hon ansåg att EU borde sträva efter maximalt oberoende när det gäller energiförsörjningen. Även om utvecklingen är långsam på detta område konstaterade Colonna att unionen är på väg i rätt riktning, och påpekade att medlemsländerna kommit överens om att avreglera energimarknaden senast den 1 juli 2007.

När det gäller EU:s rättsliga och inrikes frågor är den ökande illegala invandringen för närvarande en stor fråga, liksom utvecklingen av den nya gränsförvaltningsbyrån Frontex. Lehtomäki underströk behovet av en bredare syn på migrationen, och betonade vikten av samarbete med utvandringsländerna. Även minister Colonna ansåg att utvecklingssamarbete behövs för att migrationsproblemet skall kunna lösas. Både Frankrike och Finland stöder Frontex, som kritiserats för ineffektivitet. Colonna påpekade dock att byrån är en ung organisation vars första prövning varit flyktingvågen till Kanarieöarna. Hon anser att byrån måste utvecklas, men framhöll att tillgången på resurser påverkar dess effektivitet.

Minister Colonna ansåg att Frankrikes och Finlands bilaterala relationer fungerar väl såväl politiskt som ekonomiskt. Hon poängterade att Finlands export till Frankrike ökat med rentav 67 procent under årets första kvartal och lyfte fram "den finländska kulturens vår" i Frankrike 2008.

Tidigare på torsdagen diskuterade Colonna även med utrikesminister Erkki Tuomioja, och skulle senare på eftermiddagen dessutom träffa handels- och industriminister Mauri Pekkarinen.

Webbutsändning av presskonferensen(Linkki toiselle web-sivustolle.)