E4SM – Marseillessa puhalsivat mistraalin ohella uudet suomalaiset tuulet

Suomi oli yksi maaliskuussa 2019 järjestetyn Energy for Smart Mobility -konferenssin (E4SM) kunniavierasmaista.

Ryhmäkuva suomalaisosanottajista E4SM-tapahtumassa
Vasemmalta oikealle: Elias Pöyry (Virta Oy), Pierre Gau (Fortum), Jan Segerstam (Empower Fi), Berndt Schalin (Flexens) ja Helena Sarén (Business Finland)

Toista kertaa Etelä-Ranskan Marseillessa järjestetyn kansainvälisen E4SM-konferenssin aiheena olivat älyliikenteen suuntaukset laajalla skaalalla sekä näiden vaikutukset yritysmaailman ja kaupunkien toimintaan. Tapahtuman järjestivät alueellinen energiaklusteri Capenergies sekä ranskalainen energiakysymyksiin keskittynyt media GreenUnivers.

Suomi oli maaliskuun tapahtuman kunniavieraana näkyvästi esillä oman Suomi-työpajan sekä usean yrityksen ja asiantuntijapaneelien muodossa. Suomi-työpajan juonsi Business Finlandin energiaohjelman johtaja Helena Sarén. Yritykset Flexens, Fortum Charge&Drive, Empower Fi ja Virta esittelivät salin täydelle osallistujajoukolle osaamistaan konkreettisten esimerkkien avulla. Lisäksi Helsingin kaupungin kehitysyhtiö Forum Viriumin edustaja kertoi kaupunkien modernisointia ja älyliikenteeseen sopeutumista käsittelevässä paneelikeskustelussa Helsingin kunnianhimoisesta päästöjenvähennysstrategiasta.

Suomalaisille toimijoille E4SM 2019 tarjosi mahdollisuuden esitellä korkean tason osaamistaan ranskalaisen älyliikenteen ja siihen liittyvän energiateollisuuden edustajille. Vastaavasti ranskalaiset saivat tutustua viimeisimpiin suomalaisiin innovaatioihin.

Tapahtuman aikana käytiin laaja-alaisia keskusteluja ja solmittiin uusia, kansainvälisiä kontakteja, jotka vahvistavat uudenlaista eurooppalaista yhteistyötä.

Suomen suurlähettiläs Teemu Tanner Pariisista osallistui myös tapahtumaan ja tutustui suomalaisiin, alan kärkeä edustaviin toimijoihin. Suomalaispuhujien osallistumista tukivat Business Finland ja Team Finland Ranska.

Ahvenanmaalla täyden mittakaavan pilotointia

Osallistujat kokoussalissa seuraavat esitystä.

Flexens Oy kertoi tuoreesta suomalaisesta pilottihankkeesta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Flexens on vastikään perustettu uusiutuvasta energiasta liiketoimintaa rakentava yritys. Sen taustalla on CLIC Innovationin johtama ekosysteemi, jossa ryhmä ahvenanmaalaisia toimijoita on ollut aktiivisesti mukana.

Flexensin tavoitteena on kehittää ja testata joustavia, uusiutuviin energianlähteisiin perustuvia markkinapohjaisia älykkäitä energiajärjestelmiä, joissa erityisesti aurinko- ja tuulivoimalla on merkittävä rooli.

Ensimmäisessä vaiheessa, ennen ratkaisujen kaupallistamista, rakennetaan Ahvenanmaalle täyden mittakaavan ”Smart Energy Åland” -demonstraatio järjestelmästä, joka perustuu 100 %:sesti uusiutuvaan energiaan. Hankkeessa huomioidaan paitsi sähkö- myös lämpö- ja liikennejärjestelmät. Yhtiön ja sen osakkaiden toimialaan kuuluville joustaville energiaratkaisuille on jo nyt olemassa maailmanlaajuiset markkinat.

Suomalaista akkujen latausosaamista Pohjoismaista kohti Euroopan valloitusta

Charge & Drive -konseptillaan Fortum on luonut järjestelmän, joka huolehtii asiakkaidensa latauspisteiden asentamisesta, sähköstä, ylläpidosta ja asiakastuesta. Latauspisteiden omistajille hallintajärjestelmä tarjoaa operaattoripalvelut pilvipalveluna. Charge & Drive -latausverkosto toimii jo Pohjoismaissa, ja verkostoon kuuluu tällä hetkellä yli 1800 latauspistettä, joista noin 600 on pikalatauspisteitä. Muun muassa Nissan, Renault, BMW, VW sekä McDonald’s ovat valinneet Fortumin Charge & Driven yhteistyökumppanikseen.

Fortumilla on myös useita pilottihankkeita koskien käytöstä poistettujen akkujen uudelleenkäyttöä. Uudenlaisen prosessin avulla akuille voitaisiin saada lähitulevaisuudessa yli 80 %:n kierrätysaste.

Virta Oy:n edustaja, joka osallistui paneeleihin myös Euroopan laajuisen Eurelectric-yhdistyksen puheenjohtajana, kertoi kuinka tehdä sähköautoista arkea ja yhdistää ne osaksi energiajärjestelmää. Energiayhtiöt ovat yritykselle strategisia kumppaneita.

Virta Oy:n laaja kokemus ja tietotaito ovat leviämässä Suomesta ympäri Eurooppaa ja sähköautojen latausverkostoa on kehitetty myös Ranskassa toimivan tytäryrityksen toimesta jo muutaman vuoden ajan.

Kokonaisvaltaista suunnittelu- ja asiantuntijapalvelua

Empower Fi tarjoaa suunnittelua eri teollisuudenalojen toimijoille sekä uusiutuvan energian tarpeisiin. Investointiprojektien esisuunnittelun lisäksi yhtiö tuottaa asiantuntijapalveluita sähköautojen latausratkaisuiden tuottajille. Sähköautoilua tukevan infran kasvun takaaminen ja toimivuus ovat jatkossakin olennaisia: Empower Fi tarjoaa palveluita kiinteistökartoituksesta latausasemien asennukseen asti.

Mistä on kyse globaalisti?

Kansainvälinen energiajärjestö IEA (International Energy Agency) on yli 30 jäsenvaltion ja 8 kumppanivaltion järjestö, joka ajaa Pariisin ilmastosopimuksen mukaista, kestävän kehityksen energiapolitiikkaa maailmanlaajuisesti.

IEA ennakoi sähköautojen määrän nopeaa kasvua tulevan vuosikymmenen aikana: energiajärjestön mukaan markkina tulee kasvamaan nykyisestä muutamasta miljoonasta sähköautosta 125 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä. Akkuteollisuuden kehitys kulkee samalla kasvukäyrällä: yhteiskunnan sähköistyminen lisää tulevaisuudessa merkittävästi tarvetta akuille.

Euroopassa energiateollisuus yhdessä ajoneuvoteollisuuden sekä päättäjien kanssa pyrkii edistämään kestävän kehityksen periaatteiden mukaisia linjauksia ja tukemaan samanaikaisesti uutta teollisuutta ja täysin uusia ratkaisuja akkujen kierrätykseen. Litiumioniakkujen kierrätysmarkkinan arvo globaalisti oli IEA:n mukaan vuonna 2015 noin 1,7 miljoonaa euroa, mutta sen odotetaan nousevan yli 20 miljardiin euroon tulevina vuosina.

 

Teksti ja kuvat: Heli Pasanen-Zentz, Business Finland, Pariisi