24.4.2024

Fidži: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Fidži on turvallinen matkailumaa, mutta tavanomaista varovaisuutta on hyvä noudattaa.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Fidžille matkustaville pätevät samat säännöt kuin yleensä ulkomailla liikuttaessa: Passi kannattaa säilyttää hotellin tallelokerossa ja arvoesineet on hyvä pitää poissa näkyvistä.

Yleinen hätänumero: 911.

Rikollisuus

Ryöstöjä ja pahoinpitelyjä tapahtuu ajoittain.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Teiden kunto vaihtelee. Matkailijan kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta.

Luonnonolot

Fidži sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, jossa maanjäristykset ovat mahdollisia. Maanjäristyksen sattuessa tulee noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita. Seismologian laitoksen sivuilta löytyy tietoa, kuinka toimia maanjäristyksen sattuessa:
https://www2.helsinki.fi/fi/seismologian-instituutti/maanjaristykset/maanjaristykset-maailmalla/ohjeita-matkailijoille(Linkki toiselle web-sivustolle.) . . Marras-huhtikuussa alueella esiintyvät pyörremyrskyt (cyclone season) saattavat aiheuttaa rankkasateita ja tulvia. Luonnonmullistusten aiheuttamat mahdolliset vahingot kannattaa tarkistaa suoraan matkakohteesta.

Terveys

Suomella ja Fidžillä ei ole sosiaaliturva- tai sairausvakuutussopimusta. Terveydenhuollon palvelut maassa ovat rajalliset.

Fidžillä esiintyy denguekuumetapauksia. Sinne matkustavien tulee suojautua myös lavantautia vastaan. HIV/AIDS-tartunnat ovat lisääntyneet merkittävästi viime vuosina.

Fidžillä on kaksi paineentasauskammiota, molemmat pääkaupungissa Suvassa. Monet suositut sukelluskohteet sijaitsevat Suvan ulkopuolella. Sukeltajat, jotka tarvitsevat hätäapua, joudutaan evakuoimaan Suvaan.

Maan lait ja käytännöt

Fidžin huumelainsäädännön mukaan mikä tahansa määrä kiellettyä huumausainetta johtaa vähintään kolmen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Maahantulosäännökset

Fidzin maahantulosäännöksistä löytyy tietoa Fidzin maahantuloviranomaisten kotisivuilta.
http://www.immigration.gov.fj/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].