Vuosi vaaleihin – EU nauttii kansalaistensa suosiosta

EU saa Euroopan parlamentin teettämässä Eurobarometer – mielipidemittauksessa vankan tuen kansalaisiltaan, mutta samaan aikaan turvallisuushuolet pysyvät pinnalla. Terrorismin vastainen työ, puolustus ja ilmastonmuutoksen torjunta koetaan erittäin tärkeäksi.

Tulevat eurovaalit häämöttävät vuoden päässä toukokuussa 2019, ja mielipidemittauksessa tiedusteltiin jäsenmaiden kansalaisilta muun muassa heidän asenteitaan unionia kohtaan, aikovatko he osallistua tuleviin vaaleihin ja mitä vaaliteemoja pitäisi nostaa pöydälle kun vaalit lähtevät käyntiin.

EU:n suosio huipussaan

Mielipidemittauksen mukaan keskimäärin 60 prosenttia jäsenmaiden kansalaisista on sitä mieltä, että EU-jäsenyys on ollut heidän maillensa hyvä asia heidän. Tämä on korkein mitattu kannatusluku sitten vuoden 1983. Ainoastaan 12 prosenttia on sitä mieltä, että EU-jäsenyys on ollut huono asia heille, ja 25 prosenttia suhtautuu asiaan neutraalisti. Merkittävää on myös se, että kannatus on noussut suurimmassa osassa jäsenmaita.

EU saavutti vielä suuremmat kannatusluvut, kun barometriin osallistujilta kysyttiin onko EU enemmän hyödyksi kuin haitaksi jäsenmailleen. Keskimäärin 67 prosenttia jäsenmaiden kansalaisista oli sitä mieltä, että EU-jäsenyys on ollut hyödyksi heille. Vastaavasti 23 prosenttia piti EU-jäsenyyttä haitalliseksi kotimaalleen. Jopa Brexit-neuvotteluiden keskellä olevassa Isossa-Britanniassakin ollaan sitä mieltä, että EU on heille hyödyksi, 53 prosenttia vastaajista oli tätä mieltä.

Suomalaisista 61 prosenttia on sitä mieltä, että EU-jäsenyys on ollut Suomelle positiivinen asia, kun taas 12 prosenttia uskoo, että jäsenyydellä on ollut negatiivisia vaikutuksia Suomelle. EU nauttii siis vankoista kannatusluvuista myös Suomessa. Samaa tarinaa kertoo myös suomalaisten mielipide siitä, onko Suomi hyötynyt EU-jäsenyydestään: 70 prosenttia suomalaisista piti jäsenyyttä hyödyllisenä, ja haitallisena sitä piti vain 21 prosenttia.

Mutta kuinka vankalla pohjalla EU:n nauttima tuki on? Tämä kysymys herää, kun tarkastelee sitä, mitä mieltä eurooppalaiset ovat suunnasta johon EU on menossa. Ainoastaan 32 prosenttia EU-maiden kansalaisista on sitä mieltä, että unionissa asiat ovat menossa oikeaan suuntaan. Suurin osa vastaajista, 41 prosenttia, taas katsoo EU:ssa asioiden menevän väärän suuntaan.

Suomi on myös yksi maista, joissa niiden ihmisten määrä, jotka uskovat EU:n menevän oikeaan suuntaan, on laskenut eniten. Viime vuoteen verrattuna, tässä kategoriassa on Suomessa tapahtunut yhdeksän prosentin lasku. Kansalaisten tyytymättömyys unionin tämänhetkiseen suuntaan tulee varmasti myös näkymään ensi vuoden eurovaaleissa joko äänestysinnokkuudessa tai niissä teemoissa, joita kansalaiset haluavat nostaa esiin.

Terrorismi, ympäristö ja turvallisuus vaaliteemoina

Tuoreimmassa Eurobarometrissä EU-kansalaisilta tiedusteltiin myös heille tärkeitä teemoja, joita tulisi huomioida ensi vuoden eurovaalien kampanjoinnin yhteydessä. Yleisimmiksi teemoiksi nousivat kamppailu terrorismia vastaa, nuorisotyöttömyys, maahanmuutto sekä talous ja talouskasvu. Keskimäärin 49 prosenttia EU-kansalaisista piti kamppailua terrorismia vastaan tärkeimpänä vaaliteemana. Kärkiviisikkoon mahtui myös ilmastonmuutoksen torjuminen ja ympäristön suojelu, sillä 35 prosenttia vastaajista piti tätä tärkeänä vaaliteemana.

Kun barometrin tuloksia tarkastelee maakohtaisesti, niistä löytää mielenkiintoisia alueellisia eroja, kun kyse on kansalaisille tärkeistä vaaliteemoista. Niistä maista, joissa terrorismin vastainen kamppailu nousi tärkeimmäksi vaaliteemaksi, on Suomi toisella sijalla kun katsotaan vastauksia. 58 prosenttia suomalaisista valitsi tämän teeman kaikkein tärkeimmäksi. Luku on korkeampi ainoastaan Ranskassa (60 %).

Teema koettiin tärkeäksi myös muissa Pohjoismaissa: Ruotsissa 50 prosenttia vastaajista piti teemaa tärkeänä, Tanskassa vastaavasti 53 prosenttia.  Ympäristön suojelu ja ilmastonmuutoksen torjuminen vaaliteemana saa kolmessa Pohjoismaassa myös paljon kannatusta. Ruotsissa luku on 66 prosenttia, Tanskassa 56 prosenttia ja Suomessa 53 prosenttia.

Turvallisuuspolitiikka yleisesti vaaliteemana saa Suomessa barometrin mukaan enemmän huomiota kuin muissa Pohjoismaissa. 51 prosenttia suomalaisista vastanneista piti turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa tärkeänä vaaliteemana, kun taas vastaavat luvut olivat huomattavasti pienempiä Ruotsissa (35 %) ja Tanskassa (30 %). Myös Virossa luku oli huomattavasti Suomea pienempi (36 %).

Vuoden kuluttua näytön paikka

Ihmisten myötämielisyys EU:ta kohtaan mitataan todellisesti vuoden kuluttua, kun eurovaalit järjestetään toukokuussa 2019. Eurovaalien äänestysprosentit ovat historiallisesti olleet jäsenmaiden omia vaaleja alhaisempia. Enemmistö EU-maiden kansalaista (48 %) on kuitenkin sitä mieltä, että heidän äänellänsä on merkitystä eurovaaleissa. Tuoreen barometrin mukaan tämä luottamuksen käyrä on vihdoin kymmenen vuoden jälkeen saatu nousuun. On mielenkiintoista nähdä saako ihmisten positiivinen suhtautuminen unioniin heidät myös lähtemään äänestyspaikoille ensi vuonna.

Euroopan parlamentin Eurobarometri-mielipidemittaus 2018(Linkki toiselle web-sivustolle.)
 


Joona Suni

Viestintäassistentti