Henna Virkkunen on esitetty Euroopan komission varapuheenjohtajaksi

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi uuden komission kokoonpanon tiistaina 19.9. pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Henna Virkkusta ehdotettiin EU-komission varapuheenjohtajaksi. Virkkusen vastuulle tulevat teknologia ja digitalisaatio, laaja turvallisuus sekä demokratia, mukaan lukien oikeusvaltion puolustaminen.

Henna Virkkunen tapasi uusien suomalaisten europarlamentaarikkojen kanssa Suomen pysyvän edustajan Jori Arvosen ja pysyvän edustajan sijaisen Lauri Hirvosen Suomen EU-edustustolla.

Pääministeri Petteri Orpo kommentoi(Linkki toiselle web-sivustolle.) nimitystä tuoreeltaan tiistaina Tukholmassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa kyseessä on Suomen kannalta täydellinen ratkaisu, joka tarjoaa maan kannalta keskeisiä vaikuttamismahdollisuuksia. "Olemme saaneet erittäin vahvan aseman komission sisällä ja laajan portfolion, joka vastaa Suomen keskeisiin tavoitteisiin", Orpo totesi Tukholmassa 17.9. pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Virkkusen saama komissaarisalkku on Suomelle merkittävä saavutus, sillä sen kautta voidaan vaikuttaa Suomen EU-tavoitteiden kärkiteemoihin, erityisesti Euroopan kilpailukykyyn ja turvallisuuteen.

Henna Virkkunen on toiminut aiemmin Suomessa kolmessa eri ministerintehtävässä ja hänellä on yli kymmenen vuoden kokemus Euroopan parlamentista, jossa hän on työskennellyt muun muassa digitalisaation ja kilpailukyvyn parissa. Hänen kokemuksensa katsotaan vastaavan hyvin sekä Suomen että Euroopan tarpeita tulevina vuosina. Virkkusen henkilökohtaiset vahvuudet sekä pitkäaikainen yhteistyö komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin kanssa ovat edistäneet nimitystä.

Virkkusen kabinetin muodostuminen

Antti Timonen aloittaa Virkkusen transitiokabinetin johdossa maanantaina 23. syyskuuta. Timonen siirtyy tehtävään Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsolan tiimistä. Transitiokabinettiin liittyy myös suomalainen komission virkahenkilö assistentin tehtävään.

Virkkunen jatkaa Euroopan parlamentin jäsenenä siihen saakka, kunnes uusi komissio aloittaa työnsä. Hänen parlamenttiavustajansa jatkavat nykyisissä tehtävissään hänen meppikautensa loppuun asti. Kabinetin nimitykset tehdään vasta sen jälkeen, kun uudet komissaarit ovat läpäisseet Euroopan parlamentin kuulemiset ja parlamentti on hyväksynyt uuden komission täysistunnossa.

Artikkeliin lisätty osuus Virkkusen kabinetin muodostumisesta 20.9.2024.