Euroopan komissio haluaa eroon kertakäyttömuovista

Etenkin merissä esiintyvien muoviroskien määrä on ollut pinnalla jo jonkin aikaan, eikä ongelmaan ole toistaiseksi saatu helpotusta. Tämän vuoksi Euroopan komissio haluaakin nyt kieltää kertakäyttömuovituotteet, vähentää muovin yleistä kulutusta sekä lisätä muovijätteen keräystä.

Pillit ja muovimukit pannaan

Euroopan unioni haluaa olla edelläkävijä merten roskaantumisen vastaisessa työssä, minkä vuoksi Euroopan komissio on tänään ehdottanut koko unionia koskevia uusia sääntöjä. Kieltolistalla olevat tuotteet muodostavat 70 prosenttia meressä olevista roskista. Ehdotukset ovat seuraavanlaisia:

  • kielletään muovi tietyissä tuotteissa: Tapauksissa, joissa käytettävissä on kohtuuhintaisia vaihtoehtoisia tuotteita, kertakäyttöisten muovituotteiden saattaminen markkinoille kielletään. Kieltoa sovelletaan muovisiinvanupuikkoihin, ruokailuvälineisiin, lautasiin, pilleihin, juomien sekoitustikkuihin ja ilmapallojen varsiin, jotka kaikki on valmistettava kokonaan kestävämmistä materiaaleista. Kertakäyttöiset muovista valmistetut juomapakkaukset sallitaan markkinoilla ainoastaan, jos niiden korkit ja kannet pysyvät niissä kiinni.
  • asetetaan tavoitteet kulutuksen vähentämiselle: Jäsenvaltioiden on vähennettävä muovisten elintarvikepakkausten ja juomamukien käyttöä. Ne voivat tehdä niin asettamalla kansallisia vähennystavoitteita sekä varmistamalla, että myyntipisteissä on saatavilla vaihtoehtoisia tuotteita ja ettei kertakäyttöisiä muovituotteita tarjota loppukuluttajalle myyntipaikassa ilmaiseksi.
  • asetetaan velvollisuudet tuottajille: Tuottajat osallistuvat jätehuollon, puhdistamisen sekä valistustoimien kustannuksiin. Tämä koskee elintarvikepakkauksia, elintarvikkeiden paketteja ja kääreitä (esim. perunalastuja ja makeisia varten), juomapakkauksia ja mukeja, tupakkatuotteita, joissa on suodattimet (tupakantumpit), kosteuspyyhkeitä, ilmapalloja ja kevyitä muovikasseja. Lisäksi toimialalle luodaan kannustimia kehittää ympäristöä vähemmän pilaavia tuotteita.

Komission mukaan uudet säännöt ovat räätälöity tapaus- ja alakohtaisesti, jotta roskaantumista voitaisiin ehkäistä parhaimmalla mahdollisella tavalla. Esimerkiksi niissä tapauksissa, joissa markkinoilla on jo olemassa kohtuuhintaisia vaihtoehtoisia tuotteita, tulee kertakäyttöisten muovituotteiden saattaminen markkinoille kieltää. Sen sijaan silloin, kun selkeästi ympäristöystävällisemmät vaihtoehdot puuttuvat, tulee kulutusta vähentää kansallisilla tavoitteilla.

Kilpailuetua yrityksille

Komissio painottaa myös ehdotuksen positiivisia vaikutuksia eurooppalaisille yrityksille: kun koko unionin alueella noudatetaan samoja sääntöjä, on yrityksillä mahdollisuus toimia aiempaa kilpailukykyisemmin kestävien tuotteiden kasvavilla maailmanlaajuisilla markkinoilla. Lisäksi tuotteiden uusiokäytön lisääminen tulee komission mukaan takaamaan laadukkaan materiaalin saatavuuden yrityksille. Tästä esimerkkinä toimivat erilaiset pantilliset palautusjärjestelmät, kuten suomessa kaikille tuttu pullonpalautus.

Komission ehdotukset menevät seuraavaksi Euroopan parlamentin ja neuvoston hyväksyttäväksi, ja komissio toivoo asiaan nopeaa ratkaisua, jotta EU:n kansalaiset näkisivät konkreettisia tuloksia ennen 2019 pidettäviä vaaleja.

EU:n komission tiedote Kertakäyttöiset muovituotteet: Uusilla EU:n säännöillä vähennetään merten roskaantumista(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Lisätietoja:

Ympäristöneuvos Anna-Maija Pajukallio, p. 0295 250 218, [email protected]