”Avoin, toiminnallinen ja valoisa” – Cortenbergh 80 vihittiin käyttöön

Cortenbergh 80 Suomen pysyvä edustusto Euroopan unionissa ja Suomen Belgian suurlähetystö yhdessä Suomen Akatemian ja Tekesin kanssa muuttivat uusiin, yhteisiin tiloihin Brysselissä maaliskuun lopulla. EU-kortteleiden ytimessä sijaitsevan ”Cortenbergh 80”:n virallisia avajaisia vietettiin keskiviikkona 22. toukokuuta. Avajaisten kunniavieras pääministeri Jyrki Katainen kertoi olevansa äärimmäisen vaikuttunut näkemästään.

Kolea sää ei vaimentanut juhlallista tunnelmaa, kun kutsuvieraat kokoontuivat Suomen pysyvän EU-edustuston ja Suomen Belgian suurlähetystön uusien tilojen avajaisiin Cinquantenaire-puiston kupeessa, osoitteessa Avenue de Cortenbergh 80. 

Pysyvä edustaja Jan Store, pääministeri Jyrki Katainen, pysyvän edustajan sijainen Pysyvä edustaja Jan Store, pääministeri Jyrki Katainen, pysyvän edustajan sijainen Marianne Huusko-Lamponen ja lähetystöneuvos Mikael Långström 

Avajaisiin oli kutsuttu laaja joukko sekä suomalaisia että kansainvälisiä Brysselin-toimijoita. Vieraiden joukossa oli muun muassa muiden maiden diplomaattiedustajia, kirjeenvaihtajia, suomalaisia EU-virkamiehiä, suomalaisten edunvalvontatoimistojen edustajia sekä uusien tilojen toteutuksessa eri tavoin mukana olleita.

”Uudet tilat huokuvat suomalaisuutta”

Avajaisten kunniavieras, pääministeri Jyrki Katainen saapui tilaisuuteen Eurooppa-neuvoston kokouksesta. Hän kertoi olevansa äärimmäisen vaikuttunut uusista tiloista ja kiitteli niiden suomalaista henkeä.

Pääministeri Katainen kehui tilojen suomalaista tunnelmaa Pääministeri Katainen kehui tilojen suomalaista tunnelmaa

”Tiloista huokuu avoin asenne ja suomalaisuus. Avoimuus, toiminnallisuus ja valoisuus sopivat suomalaiseen käsitykseen työyhteisöstä. Toisaalta tilat kuvastavat sitä arvostusta, jota Suomessa tunnetaan täällä tehtävää työtä kohtaan”, pääministeri kehui.

Pysyvä edustaja Jan Store kiitti omassa puheenvuorossaan kaikkia rakennus- ja muuttoprojektiin osallistuneita ja totesi, että hienon lopputuloksen lisäksi hanke pysyi budjetissaan ja valmistui ajallaan.

”Rakennus on tehty ihastuttamaan myös vierailijaa – ja niin se on jo tehnytkin. Tästä kiitos kuuluu sekä ulkopuolisille mukana olleille että oman talon kiinteistöporukalle.”

Juhlinta jatkui vielä seuraavana aamuna, jolloin talon oma väki kokoontui kakkukahveille. Tilaisuudessa muistettiin erityisesti muuton käytännön järjestelyistä päävastuun kantaneen hallinnon henkilökuntaa.

Luonto ja eläimet inspiraation lähteinä

Suomalainen suunnittelu ja taide näkyvät talon jokaisessa kerroksessa. Kantavana teemana ovat luonto ja eläimet: kerrosten sisustuksen värimaailma on otettu suomalaisista puista, ja talon neuvotteluhuoneet on nimetty metsän eläinten mukaan.

Tilojen taideteokset ovat Kiasmasta. "Verkossa" Nykytaidetta Kiasmasta edustuston ala-aulassa. "Verkossa" (Kim Simonsson)

Cortenbergh 80:n pääarkkitehteina toimivat belgialaiset Eric Vandenblock ja Benoit Vanhay Atelier A3 Architects -toimistosta, sisustussuunnittelusta vastasi suomalainen Muotohiomo ja rakennustöiden projektinjohdosta ISS Prokon projektipäällikkö Erkki Savolainen.

Tilojen taideteokset on valinnut Kiasma, valtion taideteostoimikunta ja Ateneum yhteistyössä ulkoministeriön edustajan kanssa.

Uudet tilat ovat uuden alku, mutta samalla eräs ympyrä sulkeutui, sillä pysyvä edustusto ja suurlähetystö palasivat nyt yhteisiin tiloihin 17 vuoden erillään olon jälkeen. Uusissa tiloissa työskentelee yhteensä noin 110 henkilöä.