Utrikesminister Valtonen deltar i Natos utrikesministermöte

Utrikesminister Elina Valtonen deltar i Natos utrikesministermöte i Natos högkvarter i Bryssel den 28–29 november.

Mötets centrala teman är förberedelserna inför Natos toppmöte i Washington 2024, stödet till Ukraina och Natos och EU:s samarbete i synnerhet på västra Balkan. I samband med mötet ordnas Nato-Ukraina-rådets första sammanträde på utrikesministernivå.

”Rysslands olagliga anfallskrig mot Ukraina är den största utmaningen för den euroatlantiska säkerheten. Nato-Ukraina-rådets möte bekräftar besluten från toppmötet i Vilnius om fortsatt stöd till Ukraina och om en intensivare politisk relation mellan Ukraina och Nato. Finlands stöd till Ukraina fortsätter. Vi beslutade just sända vårt 20:e försvarsmaterielpaket till Ukraina,” säger utrikesminister Valtonen.

Utrikesministermötet är en viktig etapp i förberedelserna inför  toppmötet i Washington. Mötets ordförande är Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik Josep Borrell deltar i Natos och EU:s arbetssession och Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba i Nato–Ukraina-rådets arbetssession.  

Mer information

  • Elisa Tarkiainen, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn 0295 351 029
  • Minna Laajava, chef för enheten för säkerhetspolitik och krishantering, tfn 0295 350 128
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]