Hälsning av republikens president till utlandsfinländare den 6.12.2023

Bästa utlandsfinländare,


vi firar självständighetsdagen i en snabbt föränderlig värld. Tyvärr har denna förändring i vår tid lett till instabilitet och konflikter runt om i världen.

Hemligheten bakom vårt lilla lands framgångar vilar på förtroende. Vi har överbryggat oenigheter genom att diskutera och vi har löst problem tillsammans. Vi respekterar varandras olika bakgrunder och värnar om enighet genom våra dagliga handlingar.

Många av er som har flyttat ut i världen har kanske i olika livsskeden funderat på sin egen identitet. Att vara finländsk utesluter inte att man är internationell. Samtidigt som vi är finländare är vi också världsmedborgare. När olika identiteter lever sida vid sida är det som förenar många finländare det finska språket och finländska seder och bruk.

Jag tackar er för det arbetet ni gör. Ni håller den finska flaggan högt ute i världen i en tid då det finns ett allt större behov av samarbete och förståelse för varandra. Vi kan vara stolta över att Finland är ett av de mest stabila länderna i världen. Låt oss alla göra vad vi kan för att stabilitet och samarbete i framtiden ska segra över oenighet.

Jag önskar alla utlandsfinländare och finskättade en lugn självständighetsdag.
 

Sauli Niinistö
Republikens president

 

Hälsning som PDF fil (88 KB)