EU:s råd för utrikes frågor diskuterar Rysslands anfallskrig mot Ukraina, läget i Israel och dess närområde, Sahelregionen och den ekonomiska säkerheten

EU:s utrikesministrar sammanträder i utrikesrådet i Bryssel den 11 december. Finlands representant vid mötet är utrikesminister Elina Valtonen.

Utrikesrådet

Under diskussionen om Rysslands invasion av Ukraina lyfts fram EU:s stöd till Ukraina, säkerhetsåtaganden och sanktioner. 

”EU måste fortsätta stötta Ukraina och gå vidare med säkerhetsåtagandena”, säger utrikesminister Valtonen

På utrikesrådets mötesagenda står läget i Israel och dess närområde.

”Det humanitära läget i Gaza försämras ytterligare. Samtidigt har våldsamma handlingar ökat kraftigt på Västbanken. EU måste fortsätta arbetet för att få stopp på våldsamheterna och för att kunna lösa konflikten mellan Israel och Palestina utifrån en tvåstatsmodell”, säger minister Valtonen.

Ministrarna kommer också att diskutera det aktuella läget i Sahelregionen och den utrikespolitiska dimensionen av EU:s ekonomiska säkerhet.

I samband med mötet i rådet ordnas det också en middag med den belarusiska oppositionsledaren Svjatlana Tsichanoŭskaja, ett frukostmöte med Armeniens utrikesminister Ararat Samveli Mirzojan samt ett ministermöte inom det östliga partnerskapet.

Mer information

  • Eemil Nuuttila, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn +358 295 351 066
  • Lauri Hirvonen, Europakorrespondent, chef för enheten för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik, tfn +358 295 350 063
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].