Suomi sai EU:n paremman talouskoordinaation linjalle
Pääministeri Vanhanen saattoi siis hyvällä syyllä arvioida kokouksen Suomen kannalta menestykseksi. EU kykeni turvaamaan sekä päätöksentekojärjestelmänsä toimivuutta että luomaan paremmat edellytykset talouden terveeseen elpymiseen. "Huippukokouksen tärkein saavutus oli ilman muuta puheenjohtaja Barroson nimittäminen Eurooppa-neuvoston ehdokkaaksi komission johtoon", arvioi Vanhanen kokoustuloksia lehdistötilaisuudessaan huippukokouksen päätteeksi. Nyt pallo on siirtymässä Euroopan parlamentille, jonka toivotaan hyväksyvän Barroson valinnan omalta osaltaan heinäkuussa.
Edistystä talouden saralla
Suomen osalta pystyttiin lisäksi torjumaan ehdotus kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n rahoittamisesta uudella, ennakoimattamalla tavalla. Puheenjohtajamaa Tshekin ehdottama rahoitusjärjestely olisi jopa kaksinkertaistanut Suomen rahoitusosuuden IMF:n lisärahoituksesta talouskriisin torjumista varten, rahoitusosuus olisi noussut karkeasti peräti 1,5 - 2 miljardia euroa. Ehdotus ei kuitenkaan mennyt läpi mm. Suomen pontevan vastustuksen tähden.
Irlannin kansanäänestykselle kaivattu taustatuki
Komission puheenjohtajakysymyksen lisäksi unionin toimintakyvyn parantamiselle oli olennaista Irlannille sommiteltujen sopimustakuiden hyväksyminen. Kovan kädenväännön jälkeen päädyttiin lopulta kaikkien hyväksymään ratkaisuun, joka selkiyttää Lissabonin-sopimusta Irlannin kansanäänestystä silmällä pitäen, mutta ei merkitse minkäänlaisia muutoksia itse sopimuksen sisältöön tai soveltamiseen minkään jäsenmaan osalta. Irlannin hallitus sai täten kaipaamansa taustatuen Lissabonin sopimuksesta järjestettävään uuteen kansanäänestykseen.
Ruotsilla poikkeukselliset haasteet
Pääministeri Vanhanen painotti heinäkuun alussa EU-ohjat ottavan Ruotsin puheenjohtajakauden merkitystä. "Lähihistorian valossa Ruotsin puheenjohtajakausi on poikkeuksellisen tärkeä. Kööpenhaminan ilmastokokous, talouskriisin hoito, komission kokoaminen ja muut institutionaaliset haasteet ovat kaikki Ruotsin harteilla, sanoi pääministeri.
Myös EU-edustusto on jo pitkään valmistautunut niin itse Ruotsin kauteen kuin Ruotsin tukemiseen sen suurissa haasteissa, lähtölaskenta alkaa jo huipentua.