EU-ulkoministerit laajalla asiakirjolla kohti huippukokousta

Aleksander Stubb ja Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner. Euroopan unionin ulkoministereillä oli maanantaina kädet täynnä töitä niin Lähi-idän, Länsi-Balkanin kuin lähestyvän huippukokouksen valmistelujen myötä. Ulkoministeri Alexander Stubb ja Eurooppa-ministeri Astrid Thors uskovat, että komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso saa jo torstain-perjantain huippukokouksessa jäsenmaiden hyväksynnän jatkokaudelleen. Serbia sai ulkoministereiltä vihreää valoa viisumiyhteistyölle, mutta kumppanuussopimuksen ratifiointi jäi yhä yleisten asiain ja ulkosuhdeneuvostossa jäihin. 

 

Kansainvälistä mediaa kiinnosti ulkoministeri Alexander Stubbin näkemykset Lähi-idästä. Kansainvälistä mediaa kiinnosti ulkoministeri Alexander Stubbin näkemykset Lähi-idästä.

EU:n ulkoministerit kokoontuivat Luxemburgissa jälleen kiireisissä tunnelmissa huippukokouksen lähestyessä ja uutisten tulviessa Lähi-idästä. Ulkoministeri Stubbin mukaan Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun linjapuhe merkitsi sekä hyviä että huonoja uutisia: "Hyvä uutinen oli se, että pääministeri Netanjahu ensimmäistä kertaa hyväksyi kahden valtion tavoitteen, siis Palestiinan valtion perustamisen. Huono uutinen oli se, että tähän oli liitetty mukaan nippu tiukkoja ehtoja". Stubbin mukaan Netanjahun avaus puhutti ulkoministereitä paljon, mutta "kyse ei ollut missään tapauksessa mistään suhteiden up-greidauksesta Israeliin". Yleisesti ottaen ulkoministerit arvioivat, että tilanne on kehittymässä parempaan suuntaan.

Lähi-idän osalta ulkoministereitä keskustelutti myös Iran. Ulkoministeri Stubb arvioi mukaan Iranin tilannetta on kuitenkin erittäin vaikea arvioida, sillä presidentti Ahmadinejadin voitoksi julistettujen "vaalien osalta on enemmän epäselvää kuin selvää, miten vaalit todella menivät". Stubb kuitenkin korosti, että "on tärkeää, että dialogia jatketaan, mutta toisaalta paljoa muuta ei uskalla vielä sanoa".

Serbian suhteen vain osittaista edistystä

Ulkoministeri olisi toivonut Serbian suhteen pidemmälle menevää lopputulemaa kuin mihin ministerit nyt päätyivät. "On hienoa, että viisumihelpotuksia on nyt tulossa, mutta ihmeellistä, ettei Serbian EU-lähentymisen mahdollistavaa sopimusta saatu vieläkään hyväksyttyä". Ulkoministeri Stubbin mukaan Serbia on saanut jo hyvin myönteisen arvion toimistaan kansainväliselta sotarikostuomioistuimelta ICTY:ltä, ja se pitäisi siitä palkita. "Tämä on esimerkki siitä, miten EU:n ulkopolitiikan pitäisi olla yhtenäisempää ja esimerkki siitä, että Lissabonin sopimusta tarvitaan", summasi Stubb nykyistä asiaintilaa suhteessa Serbiaan.

Huippukokous lähestyy

Eurooppa-ministeri Astrid Thors keskustelee Teresa Ribeiron ja Samuel Zbogarin kanssa. Torstain ja perjantain huippukokous puhutti Luxemburgissa sekä kokoussalissa että käytävillä. Sekä Eurooppa-ministeri Astrid Thors että ulkoministeri Stubb arvioivat, että huippukokous päätyy jo omalta osaltaan ainakin poliittiseen sopuun komission puheenjohtajan Jose Manuel Barroson jatkokaudesta.

Kokouksen liepeillä muotoiltiin myös Irlannille sorvattavia takuita, joiden turvallisuuspoliittisesta osasta ulkoministeri Stubb yhdessä ruotsalaisen ja itävaltalaisen kollegansa kanssa olivat muotoilemassa parannettua tekstiä. "Meille tärkeintä on, että Suomen sataprosenttinen sitoutuminen EU:n yhteiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ja puolustuspolitiikkaan pysyy kiistattomana", arvioi Stubb, jonka mukaan tänään luonnosteltu uusi muotoilu asian takaa. 

Eurooppa-ministeri Thors puolestaan valotti huippukokousvalmisteluja mm. talouden osalta. Thors hahmotteli samalla Barroson todennäköisesti johtaman uuden komission haasteita talouden osalta: "Tavoitteen pitäisi olla velkaantumisen leikkaamisessa ja työllisyyden parantamisessa. EU:n on nyt kyettävä uudistumaan", linjasi Thors tulevia haasteita.