EU ja itäiset kumppanimaat vahvistivat yhteistyötä

EU ja itäiset kumppanimaat vahvistivat yhteistyötä

Brysselissä keskiviikkona 15. joulukuuta järjestetty EU:n ja sen itäisten kumppanimaiden huippukokous hyväksyi julistuksen ja sen liitteenä uudistetun työohjelman tulevalle kaudelle. Avainsanojat ovat "elpyminen, kestokyky ja uudistukset." Suomea kokouksessa edusti pääministeri Sanna Marin.

EU-maiden ja Itäisten kumppanimaiden johtajia seisoo useassa rivissä Europa-rakennuksen aulassa. Kuva otettu korkealta yläviistosta.

EU:n ja itäisten kumppanimaiden työohjelma sisältää 2,3 miljardin euron talous- ja investointisuunnitelman sekä useita maakohtaisia lippulaivahankkeita. Suomi pitää tärkeänä, että ilmastokysymyksillä on aiempaa vahvempi rooli itäisen kumppanuuden politiikassa. Uutta työohjelmassa on vihreä ja digitaalinen siirtymä sekä kyber- ja hybridiuhkiin vastaaminen.

”Suomi korostaa, että oikeusvaltiokehitys, yhteiset arvot, demokratia, hyvä hallinto, korruption vastainen taistelu, ihmisoikeudet sekä sukupuolten välinen tasa-arvo ovat kumppanuuden ytimessä. Ne ovat myös toimivien talouksien ja kestävän kasvun edellytyksiä”, pääministeri Marin sanoi puheenvuorossaan.

Suomi katsoo, että unionin itäisen naapuruston tukeminen edistää laajasti koko Euroopan vakautta, turvallisuutta ja hyvinvointia. Itäisen kumppanuuden tavoite on luoda EU:n naapuristoon vakaita, hyvinvoivia, demokraattisia ja turvallisia yhteiskuntia. Suhteiden vahvistaminen itäisen kumppanuuden maiden kanssa on myös yksi viidestä EU:n Venäjä-politiikan periaatteesta. Huippukokouksessa keskusteltiin myös Venäjän roolista alueen konflikteissa sekä erityisesti toimista Ukrainassa ja sen rajoilla.

Huippukokoukseen osallistui kuudesta kumppanuusmaasta viisi. Valko-Venäjä on vetäytynyt yhteistyöstä, eikä sitä oltu kutsuttu huippukokoukseen. Valko-Venäjän tuoli jätettiin tyhjäksi.

Pääministeri Marin tapasi ennen huippukokouksen alkua Moldovan presidentti Maia Sandun. He keskustelivat maiden kahdenvälisistä suhteista sekä EU:n ja Moldovan suhteista. Lisäksi pääministeri Marin osallistui Liettuan presidentin isännöimälle epäviralliselle työlounaalle, jolle osallistuivat usean EU-maan lisäksi Georgian, Moldovan ja Ukrainan presidentit.