17. pakotepaketissa EU puuttuu voimakkaasti Venäjän varjolaivastoon

17. pakotepaketilla Euroopan unioni jatkaa vastaamista Venäjän jatkuvaan hyökkäyssotaan Ukrainan alueella, Venäjän EU-maihin ja kolmansiin maihin kohdistamiin epävakauttaviin toimiin sekä Venäjän sisäisen ihmisoikeustilanteen heikentymiseen. Merkittävä määrä Venäjän varjolaivaston aluksia asetetaan pakotteiden alaisiksi.

Ensimmäinen osa uusista pakotteista koskee ns. henkilöpakotteita, jotka on asetettu Ukrainan alueellista koskemattomuutta, suvereniteettia ja itsenäisyyttä heikentävien tai uhkaavien toimien johdosta. 17. pakotepaketissa listatut henkilöt ovat Venäjän asevoimien edustajia, poliittisia toimijoita, Venäjän yhteiskunnan informaatiovaikuttajia, mielipidevaikuttajia sekä Venäjän hallitusta tukevia tai siitä hyötyviä liike-elämän vaikuttajia. Listatut yhteisöt ovat Venäjän asevoimia tukeneita yrityksiä mkl. venäläinen öljy-yhtiö Surgutneftegaz ja kiinalaisia yrityksiä.

Toiseksi EU laajentaa ns. sektoripakotteita, jotka on hyväksytty Ukrainan tilannetta epävakauttavien Venäjän toimien johdosta. Pakotteiden piiriin lisätään merkittävä määrä Venäjän varjolaivastoon kuuluvia aluksia mukaan lukien Eagle-S-alus. Listattujen alusten määrä nousee 342:een. Lisäksi sektoripakotteissa laajennetaan ns. vientikieltolistaa, joka on kohdennettu Venäjän sotateollista sektoria tukeviin venäläisiin ja kolmansien maiden yrityksiin. Listalle lisätään yrityksiä, jotka ovat osallistuneet tai tukeneet pakotteiden kiertämistä.

Kolmanneksi EU lisää uusia pakotteita myös Venäjän EU-maihin ja kolmansiin maihin kohdistamien epävakauttavien toimien, nk. hybriditoiminnan perusteella. Lokakuussa 2024 hyväksyttyyn pakotejärjestelmään lisätään uusia henkilöitä ja yhteisöjä,  jotka ovat syyllistyneet Venäjän hallituksen politiikkaa toimeenpaneviin tai sitä tukeviin toimiin, jotka horjuttavat tai uhkaavat EU:n, sen jäsenmaan, tai kansainvälisen järjestön, tai kolmannen maan itsenäisyyttä, turvallisuutta, vakautta tai perusarvoja. Lisäksi järjestelmän listauskriteerejä uudistetaan ja laajennetaan.

Neljänneksi EU lisää uusia pakotteita myös Venäjän sisäisen tilanteen johdosta toukokuussa 2024 hyväksyttyyn pakotejärjestelmään. Pakotteisiin lisätään henkilöitä, jotka ovat syyllistyneet vakaviin ja järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin ja -rikkomuksiin siviilejä kohtaan Venäjällä, tai kansalaisyhteiskunnan ja demokraattisen opposition tukahduttamiseen Venäjällä, tai demokratian ja oikeusvaltion heikentämiseen Venäjällä.   Samalla pakotejärjestelmän voimassaoloa jatketaan vuodella.

Lisäksi EU lisää kemiallisten aseiden kehittämistä ja käyttöä koskevaan pakotejärjestelmään kolme Venäjän asevoimien tahoa liittyen kemiallisten aseiden käyttöön Ukrainassa.

Neuvoston päätös ja asetus koskien henkilöpakotteiden muutoksia

Neuvoston päätös ja asetus koskien sektoripakotteiden muutoksia

Neuvoston päätökseet ja asetukset koskien Venäjän epävakauttavien toimien vuoksi hyväksyttyjä rajoittavia toimia

Neuvoston päätös ja asetus koskien Venäjän sisäisen tilanteen johdosta määrättyjä rajoittavia toimia

Neuvoston päätös ja asetus koskien rajoittavia toimenpiteitä kemiallisten aseiden leviämisen ja käytön torjumiseksi:

Lisätietoja

  • Pia Sarivaara, pakotekoordinaattori,  pakoteyksikkö, puh. +358 295 350 660
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]