Nya ambassadörer till Canberra, Haag, Madrid, Stockholm, Pretoria och Addis Abeba

Republikens president har i dag den 20 februari utnämnt följande ambassadörer:

Maija Lähteenmäki UtrikesrÅdet Maija Lähteenmäki utnämns till chef för ambassaden i Canberra i Australien frÅn den 1 januari 2010.

Lähteenmäki har varit ambassadör i Madrid sedan 2005. Hon kom till utrikesministeriet År 1974. Vid ministeriet har hon bland annat arbetat pÅ politiska avdelningen, som byrÅchef pÅ press- och kulturavdelningen och pÅ övervaknings- och inspektionsenheten. Hon har dessutom varit biträdande protokollchef 2002-2003 och chef för protokollavdelningen 2003-2005. Hon har tjänstgjort vid de finländska ambassaderna i Bryssel, Ottawa, Stockholm och Kairo. Hon var ambassadör i Santiago de Chile 1991-1995 och Finlands generalkonsul i New York 1995-2000.

Lähteenmäki disputerade för politices doktorsgraden vid Åbo universitet 1994.

Klaus Korhonen UtrikesrÅdet Klaus Korhonen utnämns till chef för ambassaden i Haag i Nederländerna frÅn den 1 september 2009.

Korhonen har varit biträdande avdelningschef vid utrikesministeriets östavdelning sedan 2006. Han kom till utrikesministeriet År 1987. Han har tjänstgjort vid Finlands ambassad i Moskva och Finlands ständiga representation i Genève. Vid ministeriet har Korhonen innehaft olika uppdrag pÅ politiska avdelningen och handelspolitiska avdelningen. Han var chef för forsknings- och planeringsenheten Åren 2001-2004.

Korhonen har dessutom varit gästforskare och -föreläsare inom nätverket för Europaforskning vid Helsingfors universitet och forskare vid institutionen för allmän statslära.

Markku Keinänen UtrikesrÅdet Markku Keinänen utnämns till chef för ambassaden i Madrid i Spanien frÅn den 1 september 2009.

Keinänen har varit minister vid Finlands ambassad i London sedan 2007. Han blev anställd vid utrikesministeriet År 1986. Förutom i London har Keinänen arbetat vid ambassaden i Madrid och Finlands EU-representation i Bryssel. Åren 1992-1996 innehade Keinänen uppgifter vid ministeriet som hänförde sig till Finlands förhandlingar om medlemskap i EU och ministeriets EU-samordning. Innan Keinänen flyttade till London var han chef för enheten för allmänna EU-frÅgor och samordning.

Åren 2000-2004 var Keinänen konsultativ tjänsteman vid statsrÅdets EU-sekretariat.

Markus Lyra UtrikesrÅdet Markus Lyra utnämns till chef för ambassaden i Stockholm i Sverige frÅn den 15 februari 2010.

Lyra har varit understatssekreterare med ansvar för politiska ärenden sedan 2005. Lyra kom till ministeriet 1973. Han har tjänstgjort vid ambassaderna i Moskva och London och som Finlands generalkonsul i Leningrad/S:t Petersburg. Lyra var ambassadör i Moskva 1996-2000. Vid ministeriet har han bland annat varit generalsekreterare för den finska parten i den finsk-sovjetiska vetenskapligt-tekniska samarbetskommittén och arbetat pÅ politiska avdelningen och handelspolitiska avdelningen och som utrikesministerns specialmedarbetare. Åren 2000-2004 var han chef för politiska avdelningen.

Tiina Myllyntausta UtrikesrÅdet Tiina Myllyntausta utnämns till chef för ambassaden i Pretoria i Sydafrika frÅn den 1 september 2009.

Myllyntausta har sedan 2005 varit biträdande protokollchef. Hon blev anställd vid utrikesministeriet År 1990. Hon har arbetat pÅ protokollavdelningen bland annat som chef för kansliet och som protokollsamordnare vid sekretariatet för EU-ordförandeskapet. Vid ministeriet har Myllyntausta dessutom arbetat pÅ byrÅn för den västeuropeiska integrationen och enheten för södra Afrika. Inom den finländska utrikesrepresentationen har Myllyntausta arbetat vid ambassaderna i Madrid och Lissabon och vid Finlands FN-representation i New York.

Leo Olasvirta UtrikesrÅdet Leo Olasvirta utnämns till chef för ambassaden i Addis Abeba i Etiopien frÅn den 1 september 2009.

Olasvirta är sedan 2005 chef för enheten för frivilligorganisationer vid utvecklingspolitiska avdelningen. Han kom till utrikesministeriet 1978. Vid ministeriet har Olasvirta innehaft olika uppdrag pÅ avdelningen för utvecklingssamarbete. Inom den finländska utrikesrepresentationen har han tidigare tjänstgjort i Addis Abeba och Kairo samt tvÅ gÅnger i Lusaka, där han var chargé d'affaires ad interim 1998-2002.