Med utrikeshandels- och utvecklingsministern i Addis Abeba och Kazan

Utrikeshandels och utvecklingsminister Paavo Väyrynen har under den senaste veckan både besökt Afrikanska unionens utrikesministermöte i Addis Abeba i Etiopien och gjort en exportfrämjande resa i Kazan i Ryssland. Det största utbytet av resorna var utöver mötena de anföranden som ministern höll på båda resmålen.

I sitt tal vid Afrikanska unionens utrikesministermöte den 28 januari behandlade minister Väyrynen särskilt temat hållbar utveckling och partnerskapet med Afrikanska unionen i frågan. Finland strävar efter ett djupare partnerskap med Afrikanska unionen för en ekologiskt, samhälleligt och ekonomiskt hållbar utveckling såväl bilateralt som inom EU:s förbindelser med Afrika.

Väyrynen betonade i sitt tal vikten av afrikansk regional integration. AU har på kort tid lyckats ena Afrika att tala med en röst. Ett gott exempel är klimatförhandlingarna i Köpenhamn i december 2009. EU och USA håller dessutom på att fördjupa sitt transatlantiska utvecklingspolitiska partnerskap, vilket också ligger i Afrikas intresse.

Afrika är en absolut prioritering i Finlands utvecklingspolitik och -samarbete. Över hälften av biståndsanslagen riktas till Afrika och Finland har också åtagit sig att allokera hälften av anslagsökningen till Afrika.

Den 2-4 februari gjorde minister Väyrynen en exportfrämjande resa till Kazan i Tatarstan. Tatarstan är en av de mest utvecklade regionerna i Ryssland. Finland och Tatarstan har ett tätt historiskt samband tack vare tatarminoriteten i Finland.

I samband med resan ordnades ett affärsseminarium, där Finland representerades av företrädare för drygt 20 finländska företag och Tatarstan av representanter för republiken och dess näringsliv. Båda sidorna har en stor iver och ett stort intresse att samarbeta och ministern uppmuntrade därför i sitt tal finländarna till ett tätt samarbete.

Bland samarbetsområdena lyfte Väyrynen både i sitt tal och vid sina möten särskilt fram byggnad, miljö, metall- och skogsindustrin, utbildning samt social- och hälsovården.

I samband med Väyrynens resa sammanträdde också den regionala arbetsgruppen för Finland och Tatarstan. För Finlands del leddes mötet av arbets- och näringsministeriet.