Uttalande från ordförandeskapet på Europeiska unionens vägnar om översvämningarna i Etiopien

Pressmeddelande 312/2006
24.8.2006

EU sänder sitt djupa deltagande till regeringen och folket i Etiopien för de översvämningar som så svårt har drabbat – och fortfarande hotar – delar av Etiopien.

EU beklagar att flera hundra människor har omkommit i översvämningarna, hundratals saknas fortfarande och tiotusentals människor har tvångsförflyttats, i synnerhet i staden Dire Dawa i öster och dess omgivningar och även i södra Omodalen som är hårdast drabbad av den svåra översvämningen.

EU uttrycker sin djupa oro för konsekvenserna av översvämningarna som har gjort att tusentals etiopier saknar tak över huvudet och mat. Befolkningen i dessa områden hotas nu också av akut vattendiarré och andra svåra sjukdomar.

EU önskar uttrycka sin beredvillighet att hjälpa Etiopien att återhämta sig från den humanitära katastrof som orsakats av översvämningarna, vilka räknas som de värsta i landet i nutid.

De anslutande länderna Bulgarien och Rumänien, kandidatländerna Turkiet, Kroatien* och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien*, de potentiella kandidatländerna i stabiliserings- och associeringsprocessen Albanien, Bosnien och Hercegovina, Montenegro samt Serbien, Efta- och EES-länderna Island, Liechtenstein och Norge liksom Ukraina och Republiken Moldavien ansluter sig till detta uttalande.

* Kroatien och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien omfattas även fortsättningsvis av stabiliserings- och associeringsprocessen.